2009. november 29., vasárnap

Abszint

A hét vége felé E. egy ilyen üveggel jött haza:
Örültünk a dolognak,mert már évek óta kipróbálnánk ezt az italt. Annak idején a METRO-ban néztük ki, de annyi féle volt és annyi színben! ,hogy igazából megrémültünk a választéktól.
Szóval most itt van.
Egymástól függetlenül gyorsan utánna olvastunk,hogy hogyan is próbáljuk ki.
Tehát az első lépés,hogy hűtsük be. Na ez kimaradt ,ugorjunk a 2. lépéshez, ez pedig a pohár. Erre nem volt semmilyen utalás de mivel azt írják 1:5 arányban kell higitani, így a feles pohár nem igazán nyerő. Meg aztán alapból 85 %-os alkoholtartalmú, így az 5X higitás is lehet, hogy több lesz... Akkor marad a vizespohár.
Következő lépés (3.) a cukor. Na erre sincs utalás,hogy mennyit (hiába a magyar nép nem nagy abszint fogyasztó) úgy gondolom 2 kockacukor mindenképp kell. Ja ,ez sincs így marad a sima cukor, gondolom nem baj?
A 4. lépés, na itt eltérnek a hirforrások. A francia változat szerint a cukorra víz kell , a cseh változat inkább abszintot öntene a cukorra és azt meggyújtja.
Mi autentikusak voltunk, nem tüzeskedtünk.
A víz hatására az abszint opálos-zöldes szinű lesz, a benne lévő illóolajok rossz vizoldékonysága miatt. Ezért nevezik "zöld Tündér"-nek ezt az italt.

(azért kipróbáltam, milyen ha meggyújtom.A jobb képminőségnél a láng nem látszik,ezért e gyenge felvétel. Az izében egyébként nem volt változás,így nincs mindig értelme tüzeskedni!)

Megkóstolva elmondható,hogy az ízze az ánizs miatt az uzóra hajaz a leginkább. Mivel vízzel mindenki tetszése szerint higithatja és a cukorral ízesitheti így nagyon itatja magát, de tartsuk szem előtt, hogy 85 %-os italról van szó! Néhány pohár után gond lehet!

2 megjegyzés:

  1. Elegáns és veszélyes hölgy. Még sosem ittam.

    VálaszTörlés
  2. A Rodnik's természetesen nem lett opálos, és nem is volt igazán finom. Nem a ti hibátok, a Rodnik's-nak nem sok köze van az abszinthoz a nevén kívül.

    A „cseh szertartást” pont azért találták fel nemrég, hogy az ilyen ihatatlan izéket el lehessen adni valahogyan:)

    VálaszTörlés