Mivel a mustunk 24-25 0-os volt így nagyon jó alapanyaggal indulunk neki a törkölypálinka gyártásának. Nem csinálunk ilyet rendszeresen, azt is mondhatnám ez az első eset.
Az első lépés a présből kiszedjük a törkölyt. mivel ez kellően ki van sajtolva igy a kiszedés sem megy egyszerűen," speciális" szerszámok kellenek hozzá. Alapesetben elég az ásó, ha bonyolultabb a dolog akkor a keretes fűrész is előkerül.
Mivel a törköly össze van nyomva azt megint szét kell szedni és kevés víz hozzáadásával tömöríteni kell:
Szokták az alapanyagot betonkádba tenni ,de nekünk nincs annyi illetve a műa.hordót egyszerűbb kezelni.
A befejező fázis a levegőtől való elzárás, amely 2 nylonzsák(szüretelőzsák) és néhány lapát homok ledöngölésével valósul meg.Fontos,hogy a hordó széleinél ügyeljünk arra,hogy a törköly levegőt ne kapjon,így először a hordó széleit nyomjuk meg homokkal.
Néhány hónap múlva a törköly összeérik és mehet a főzdébe.
Ilyet még sosem láttam. Szent misztikus köd környékezte eddig a témát.
VálaszTörlésHát elég ködös most a november:).
VálaszTörlésTifelétek nem csinálnak törkölypálinkát?
Bár itt is a menő az asszútörköly pálinka,amit az asszúkészités melléktermékeként az egekig magasztalnak.Bár ha belegondolunk az asszúszemek nem 25 0-osak ,igy nagyon jó alapanyagból készitik a hp-t.
Olvastam,hogy az 1700-as évek végén a törkölypálinka szinte egyeduralkodó volt a hp piacon.Tegyük azt is hozzá,hogy volt akkor még a növénynemesítés ...
Törkölypálinkát? Szőlő sincs. Ezenkívül keringenek a családban a "mikor otthon nekiálltam főzni és jöttek a fináncok" sztorik, úgyhogy a gyümölcsből lekvár lesz leginkább meg szörp.
VálaszTörlésNagyszüleink még nagyban főzték a pálinkát mindenféle házilagos módszerrel (kuktafazékban stb...)Apósom rendszeresen főzet le szilvapálinkát meg törkölyt, de én sose láttam, hogy készíti elő, mielőtt kifőzeti.
VálaszTörlés