2010. január 17., vasárnap

Kirándulás

A reggeli ködös idő (-6 C-vel) még nem sok jót ígért, de koradélutánra a napsütés is megérkezett( a hideg maradt). Végre mehettünk kirándulni. Sajnos az idő rövidsége miatt csak a közelbe kellett új helyet felfedezni. Már régóta izgatnak a Mád környéki domboldalak mivel ezen a részen találhatók Tokaj-Hegyalja legkiválóbb szőlőtermesztő területei és kíváncsi vagyok milyen lehet itt a szőlőművelés.
Gondolom kora délután már senki sincs a szőlőben így Marcit is visszük had szaladgálja ki kedvére magát,és E. szerint Tokajban is jól mutatnánk ahogy sétálunk vele!

Szóval a 37 főútról a Mádi kör forgónál lekanyarodva és a Disznókő Rt szőlő területei mentén haladva az első nagyon pozitív dolog volt,hogy nagyon jó betonúton haladhattunk. A másik pozitív dolog ,ez az ültetvény:

Megnéztünk régi ültetvényeket és egy érdekes kép:

Ez azért érdekes mert 1 tőkére min. 5 méter jut a sorban és így a tenyészterülete 10 m2 ! Ez a mai világban rendkívül sok,vagyis nagyon meg van terhelve a tőke. Lefordítom: 1 tőkének,hogy gazdaságos legyen sokat kell teremnie. A mai trend szerint 1 tőke 0,5-1 kg szőlőnél többet ne teremjen. Persze szerintem ennek sincs értelme. Az igazi gond ezzel a képpel,hogy ha kipusztul a tőke akkor ott 5 méter üresség keletkezik ,ahol a gaz rögtön jobban nő( nincs ami elnyomná).
A tőke és a vesszük is jó kondícióról tanúskodtak,bárcsak nekem lennének ilyen erős tőkéim a Chasselasban.
Egy másik érdekes kép:

A túrát Tokajban fejeztük be,ahol E. megint elszörnyült ,hogy minden vendéglátó hely bezárva (szombat, 16.15) és a város teljesen kihalt képet mutatott. Szerinte még Szerencs is mozgalmasabb város.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése