2010. január 8., péntek

5 napos továbbképzés összegzése.

A mai nap végetért a továbbképzés,végre. Nagyon szokatlan volt,hogy 8-15.30-ig egyfolytában ülni keljen.Ráadásul szivacsmentes székeken. Nagyon el vagyunk kényelmesedve?
Na de az egyik mindenki számára elgondolkoztató előadásról szeretnék megemlékezni, ez pedig a dr. Halmágyi Tibor -aki a ONTSZ igazgatója-által megtartott parlagfű előadás.
A történet azért érdekes,mert a hatóság szemszögéből tudjuk meg a történetet, ugyanakkor Halmágyi úr is elmondta a saját véleményét( ezt nem oszthatom meg mivel erre nem jogosított fel)
Megdöbbentő ,hogy évente a Magyar Állam 7 Mrd Ft-ot (7.000 Millió Ft) fordit a védekezésre(kaszállás,stb) és nemhogy visszaszoritani,de szinten tartani is éppen alig tudják. Ahhoz,hogy kipusztuljon, ezen a szinten (mármint évi 7 Mrd forinttal) min. 30 évre van szükség(mivel a magja 30 évig is elfekszik a talajban).
A másik dolog a hatósági ellenőrzés.Magyarországon a jelenlegi jogszabályok szerint már 1 tő Ambrózia után is megbüntethetnek. Igy a termelők állandó rettegésben vannak. Ugyanakkor a növ.véd. felügyelők az összes terület 1,4 %-át(nem elirás) képesek egy évben ellenőrizni.Tehát az esély?
Belterületen a jegyzőhöz tartozik a feljelentés aki nyugodt szivvel csak akkor birságol,ha az önkormányzat területei mentesek az Ambróziától, igy a növ.véd hatóság ebből az irányból ritkán kap infót. Az egészben az a szép,hogy a Földhivatalokat is bevonják a dologba,igy külterületen a növ.véd. felügyelő + Földhivatal, míg belterületen a Jegyző+Földhivatal+növ.véd. felügyelő összehangolt munkája kell a büntetéshez.
Szóval a jelenlegi felállás senkinek sem jó és igazából eredményre sem vezet.

4 megjegyzés:

  1. Kockahas helyett kockássegg.
    A családunkban is van allergiás a parlagfűre. Az uborkaszezonban gyakran az elmaradt irtás a fő hír a tévékben. Ezek szerint a hatósági ellenőrzés hatásfoka közelít a nullához. Sok izgatott civil meg kereszteshadjáratot indít, feljelentget, satöbbi. Az önkormányzatoknál megköszönik a buzgalmat és ennyi.
    Szerinted mit kéne tenni? Nálam ha kikel a kertben, mindjárt kikapálom.

    VálaszTörlés
  2. A kaszálás nem megoldás,mert ahol levágják ott szétágazva újból kihajt.A gyomirtószeres kezelést kellene erőltetni,attól végérvényesen elpusztul,de nállunk mindent annyira leszabályoznak ( közterület!)...Azt kéne megtudni,hogy Ausztriában hogyan oldották meg,hogy ott nincs.Egyébként az embereket kellene arra visszanevelni,hogy ne csak a kényszeritő eszközök miatt irtsa. Még egy fontos dolog,ha virágzik akkor lehetőleg pormaszkban húzzátok ki,irtsátok!Nehogy a pollenjét belélegezzétek mert egy-kettőre kialakul az allergia!
    Nállunk szerencsére 1 db volt 3 éve a kertben,azóta sincs.Szerencsések vagyunk!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon durva! Nem gondoltam, hogy ilyen erősen allergiakeltő. Nálunk szinte mindenhol kel, már pici korban megismerem, olyan, mintha büdöskepalánta akarna lenni belőle.

    VálaszTörlés
  4. Igazság szerint egy évben kb.1,5-2 hónapig vagyunk veszélyben(ameddig virágzik)erre aug.közepétől számithatunk.

    VálaszTörlés