2009. szeptember 27., vasárnap

szőlőszüret

Csütörtökön megtudtam,hogy vasárnap szüret.Volt pár napom a felkészülésre.A helyzetet neheziti,hogy az előző évekkel ellentétben most a csille nem a sorok végén lesz letéve,hanem mintegy 5 km-re a falú másik végén és RAJTA MARAD A KAMIONON! Tehát csak a zsákos módszer jöhet szóba (persze minden évben zsákba szedjük)

és a távolság miatt több emberre lesz szükség.

Hogy bonyolódjon a dolog a Chassellast és a Cserszegit is 1 nap kell leszedni. Ugyanakkor jön 2 vevő akinek Merlot is kell igy ebből is kell szedni!
Sajnos vagy szerencsére látszott,hogy nincs akkora termés mint tavaly de,hogy mennyi azt nehéz megjósolni,mind a két fajtánál.
Azt gondoltam,hogy a 2008. rekord volt a Chasselasnál (0,3 ha-on 56 q minimum tillage műveléssel) mig a Cserszegi amely 2003-as telepitésű most kezd beállni, igy a 2008. mennyiség 40 q volt. Mostani évben többet költöttem rá, és a szőlők a következő mennyiségekkel hálálták meg:
Chasselas: 17 q
Cserszegi füszeres: 20,5 q
Azért a 2 szőlőtől egy 50 q termést elvártam volna!Igazából a cserszegi lepet meg nagyon,mert volt rajta termés ,csak a szárazság miatt kevés lé lenne benne?
Az este összeadogattam mit költöttem rájuk(a Merlot-ra is ) és eddig -5000 Ft-nál tartok,úgy ,hogy nem tudom még a müv.költséget és a saját munkát nem számoltam bele.Persze még a Merlot hátravan,de tavaly csak 21 q adott,ha most csak 10 q lesz?És már ebből is leszedtem 400 kg-ot....(tehát marad 600).
Igen a legjobbat hátrahagytam és ez az ár:35 Ft/kg. Két éve még a Merlot és a Cserszegi 80 Ft/kg áron ment .Csak sajnos még akkor alig termet. Tavaly fele ár(40),de dupla termés igy még kinézett valahogy ,de most....
Csak érdekességképpen jegyzem meg ,hogy a Cserszegi 20 fokos, a chasselas 16 (ez nem is szokott több lenni).Ime egy szép töppedő, a vállán már asszúsodó Cserszegi:
Egyébként a kamionostól megtudtam,hogy a termést a "borháromszögbe" viszi,javitó minőség lesz a szőlőnkből.

2 megjegyzés:

  1. Mit szüreteltetek? Múlt héten apóséknál mi is leszedtük az olaszrizlinget, az othelló még leszedetlen.

    VálaszTörlés
  2. Ja, és milyen lett a termés? Mekkora darabon termeltek? Milyen tavalyhoz képest?

    VálaszTörlés