2009. szeptember 20., vasárnap

A gyönyörű őszi időjárásban kirándultunk a Tállyai Patócs hegy környékén. Egyszerű túrának indult -mintegy 1 óra időtartammal-de a járhatatlan utak miatt 3 órásra sikeredett. Csak egy hegyet akartunk megmászni,de három lett belőle.Legalább egyszerre bejártuk az összeset.
A túra kezdetén megkóstoltuk az aranyló szőlőszemeket:
Rácsodálkoztunk,hogy mennyire köves a talaj:
Azért Tokajhegyalján sem fenékig tejföl az élet,ime egy "gondosan" művelt tábla:
Van aki sohasem adja fel(szerencsétlen nyirfa megpróbál élni a sziklában):

7 megjegyzés:

  1. Megható, ahogy a nyírfa erőlködik. A Fertő mellett, biztos láttad, a nádas mindjárt ellepi az elhagyott szőlőt.

    VálaszTörlés
  2. Biztos tudod, Óváron is van agráregyetem, és most már végre felvették a kor ritmusát, egy csomóféle BA és MA szakot meg felsőfokú szakképzést indítottak. Ma volt ilyen nyílt nap-féle, bementünk körülnézni, és Tokaj talaját, vagyis a zeolit ásványt és annak az új ipari felhasználásait nyomta egy öreg vegyészprof (szennyvíztisztítás, nanotechnológia, szűrés, anyagok megkötése, kivonása). Kitalált az öreg egy olyan anyagot a saját szőlőjében, ahol a zeolit a hordozóanyag és fokozatosan adja la a növényvédőszert vagy a lombtrágyát, és egy évben összesen 3-3x permetez. Nagyon érdekes volt. Ja és kifejlesztett egy fahamu-granulátumot, ami olcsó műtrágyapótlék.

    VálaszTörlés
  3. Dr.Szakál Pál volt az előadó,
    az előadás cime:Éltető zeolitok.
    Ép nála vizsgáztam anakidején.
    Kitennéd a blogodra amit megtudtál?Vagy elküldöd :mazzoniapple@freemail.hu?

    VálaszTörlés
  4. Hát, az az igazság, hogy a hallgatóság nagy része kisdiák és középiskolás volt, és hozzájuk igazodott - nagyon aranyosan -a prof., tehát jegyzetelni annyira nem tudtam. Jöttek-mentek és próbálgatták a gyerekek az irányításával az eszközöket, ezért részletekbe sem tudott belemenni. Másrészt érdekes volt a téma, de a részleteit annyira nem ismerem, kb. ennyit bírtam felfogni: A lényeg az volt, hogy olcsó, egyszerű anyagokból (vízüveg meg még valami) mesterséges zeolitot hozott létre, és a pórusok méretét szabályozni tudja, így működik az anyag natotechnikában használható szűrőként vagy használható arra, hogy az anyagokat (gombaölőszer/lombtrágya, sőt esetleg gyógyszerek) a pórusokban tárolja és fokozatosan leadja. A zeolitos lombtrágya/permetszert a saját szőlőjében alkalmazza egyelőre, érintőlegesen beszélt a szabadalmairól is. Szó volt még arról, hogy a fokozatos műtrágya-leadás miatt alkalmas a technológia a talajvíz védelmére például a Szigetközben és más olyan helyeken, ahol jelentős édesvízkészlet van, aztán a szennyvíztisztításnál a kiszűrt, növényi tápanyagként hasznosítható anyagok visszajuttatására a talajba, ezzel részben kiváltható az egyre drágább műtrágyázás. A nagy pórusú zeolitban pedig akár felszaporíthatóak és célzottan kijuthatók a hasznos mikroorganizmusok is. Szűrőként pedig arról, hogy a nehézfémeket lehet kiszedni oldatokból. Nem annyira értek ehhez a témához, ennyit bírtam megérteni belőle. Egyébként nyitott volt minden kérdésre, és azt mondta, akit érdekel a téma, nyugodtan megkeresheti.

    VálaszTörlés
  5. Csak nem óvári gazdász gyerek vagy?

    VálaszTörlés
  6. Már akartam irni,hogy ott végeztem,először mint agrármérnök,majd növ.védő szakmérnökként is.

    VálaszTörlés
  7. Tesóm barátai közül sokan végeztek Óváron, lehet, hogy van egy csomó közös ismerősötök.

    VálaszTörlés