2009. augusztus 17., hétfő

mázli vagy büntetés?

Szombat délután épp nem voltam otthon mikor megjelent egy 20-30 egyedből álló méhraj(ha hívhatjuk így) és bezúdultak a garázsba(mivel nyitva volt az ajtó). Sajnos nem állnak össze fürtté,hogy mentesithesem a garázst inkább csak ki-be repdesnek egyesével. Próbálkoztam elcsalogatni őket mézes kerettel de csak 3-4 repült rá. A füstöléssel való kikergetésnek sincs semmi értelme így nem is próbálkozok.
Az ismerős szerint kutatnak a méhek így amit éreznek azt kell kivinni és akkor ők is mennek.
Miért nincs akkora szerencsém,hogy egy méhraj lepjen meg( meglenne a 3. család alapja)???

2 megjegyzés:

  1. Ha köztük van az anya, akkor őt fogd be, a többiek követik.
    Nem lehet, hogy a saját méheidből való egyedek röpködnek? Kutathatnak az elvett méz után is, feltéve ha nem rég pergettél.

    VálaszTörlés
  2. Ja elfelejtettem megirni,hogy az én méheim nincsennek itthon.
    Persze-persze ha köztük lenne az anya akkor mint irtam megkezdeném a 3.családot mégpedig úgy,hogy a másik kettőtől veszek el méheket(persze a másik 2 család is kevés még)mert a 20-30 méh nagyon kevés.
    Egyébként rájöttem a titokra: mintegy 15-20 használt keretet tartok a garázsban/egy ismerőstől kaptam öket/,hogy amint lesz méhviaszolvasztóm kiolvasztom öket,na ezeket találták meg a méhek.Mostmár a keretek az udvar távoli végében vannak,remélem a méhek is követik a példájukat.

    VálaszTörlés