Elérkezett az idő,hogy a kajszi cefrémet megszabadítsam a magoktól.Az éven kissé túlszerveztem a dolgot több cefrét eladtam mint kellett volna,így nekem csak 3 hordóval jutott. Ezért a magozás nem sok időt fog most elvenni.
Így néz ki az indulás:

ezt még nem lehet rostálni,előbb jó alaposan kézzel át kell "gyúrni",hogy a "rostán"(ami egy M-10 rekesz) könnyedén átmenjen.A rostálásra kész anyag így néz ki:

ezután egy vödörrel a cefrét a" rostáló berendezésbe" öntöm.A berendezés az alábbi képen:

amint látható a készülék 2 fontos részből áll: felül található a
fogadógarat(
igy ez gravitációs elven működik),amely a
rostaszerkezettel van egybeépítve. Valójában egy M-10 rekesz,de ha az alsó tartályt,amely a második rész( húsos láda) nagyobbra cseréljük akkor M-30 rekeszt is használhatunk. Ekkor értelemszerűen a
teljesitményünk is megugrik.
Nagyon fontos,hogy az M-10 rekesz ferdén álljon,különben a cefre minden felé fog folyni!Én a veszélyes kifolyásokat a képen látható egyszerű módszerrel(magot teszek oda)kiküszöbölöm.
Kézzel elvégezzük a befejező rostálást:

És ha jól dolgoztunk akkor ilyen szépen kijön a mag,amit mindenki tudása szerint
hasznosithat:

Nagyon fontos dolog,hogy a munka befejeztével az eszközöket mossuk el(sokkal könnyebb mint amikor már rászáradt) és a munka környezetet is takarítsuk fel és mossuk le. A családi béke érdekében(a házisárkány nem tud belénk kötni).
Úgy gondolom a kézzel való magozás miatt a pálinka megérdemli a "kézműves" jelzőt. Én még csak boroknál hallottam ezt ,de szerintem nemsokára itt is tért hódit.
Egyébként a munka alatt nagyon finom kajszi illat leng körbe és a
kezem is finom
illatú. Mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nagyon jól "megdizájnoltad" ezt a magozószerkentyűt! :-) Ez a "csak három hordó" mennyiben kevés? Úgy értem, mennyit szoktál feldolgozni, ha nem adsz el többet?
VálaszTörlésKicsit olyan "befőzés-fílingje" van, akkor én is hasonlóan dagonyáztam le a gyümölcsvelőt az udvaron.
A kajszim most futott fel,ez az első év,hogy cefrét adtam el.Most a 3hordó=300 liter,tavaly 800 liter volt.Azt megelőzően is azt hiszem 500 liternél több.
VálaszTörlésIgen a cefrém olyan mint a lekvár és jó az illata is.
A barackmaggal mit csináltok? Kidobjátok? Megeszitek?
VálaszTörlésElméletileg megtörném,de még a tavalyi is megvan(eltettem,hogy majd a kandallóba eltüzelem).Most lehet,hogy pár magból alanyt nevelek a pótláshoz.És kipróbálnám a barackmag+méz variációt is.Csak érdekességképpen emlitem meg,hogy nagyobb mennyiségben vadászok szokták vinni ,a vaddisznókat etetik vele.
VálaszTörlés