2009. augusztus 21., péntek

Az új kenyér ünnepén.

Lehet,hogy maradi vagyok de mint mezőgazdásznak nekem a címben leirt fogalom ugrik be először augusztus 20-ról.
Sőt még arra is emlékszem,hogy gyermekkoromban minden bolt kirakatában 1-2 plakát volt kiragasztva és azon kenyér volt nemzetiszinű szalaggal átkötve. E napon van Sátoraljaújhelyben a római katolikus búcsú is ,amely már nem annyira fontos a mai világban. Az utóbbi években a legfontosabb esemény a Néptáncfesztivál záró ünnepsége lett.
De ezeket csak érdekességként írom ide,mert mi -örülve a szabad napnak inkább kirándulgattunk a környéken.
Autóval indultunk,hogy aztán biciklizhessünk az aranyosi völgyben.
Beugrottunk Bodrogkisfalúdra,hogy megnézzünk egy eladó házat(mivel ház vásárlás projekt is fut).Képek a házról:


Tudom nem vagyok normális ,de nekem az ilyen régi házak tetszenek,még ha egy vagyon a rendbetételük is( a másik vagyon az áruk).Kocsikáztunk az úton tovább és máris átértünk Szegibe. Itt megcsodáltuk a nemrég elkészült vizitúra megállóhelyet és a bársonyos Bodrogot. Itt sem kell sokáig nézelődnie annak ki telket,házat szeretne venni. Átrobogtunk Erdőbényére-Szegilong érintésével(ez a falú is nagy szerelmem/már ház vásárlási szempontból/)-, hol éppen útfelújitás van,vagyis a 37 fő úttól a faluig új aszfaltszönyeg kerül lefektetésre.Itt nem nézünk házakat,mert az árak a top menedzseri fizetésekhez vannak igazítva(ez jó, a HVG-böl tudom,hogy a top menedzser havi fizetése: 3.700.000 Ft) vagyis . . . .á inkább nézzen utána akit érdekel.A következő állomás Tolcsva volt, nagyon szép látványt nyújtottak az érő félben lévő hárslevelű táblák.Erdőhorváti a következő falú.Itt már igencsak nézelődtünk,hogy hol álljunk meg,de végül az aranyosi völgyben a legelső leállóban biciklire cseréltük az autót.Nagyon jó volt,mivel a fák kellemes mikroklímát csináltak az eddigi 30-35 c-hez képest.Az összes pihenőhelyen full állapotok uralkodtak,városi turisták hada pihent a "legnagyobb háziállat",az autó mellett. Nem túlzok:100m2 területen 8 autó,autónként 4 fő(volt ahol még több)+a hűtőtáska,sátor!!, játék a gyereknek.... valóban paradicsomi állapot lehetet egymás" seggében "a patak partján a hűvösben pihenni.Na mindegy feltekertünk Óhutára. Itt is mindenféle variációja az eladó ingatlanoknak: telek,félig kész mediterrán tetejű ház, eladó nyaraló.Míg egy padnál eszegettünk áramlottak az autók J,K kezdetű rendszámokkal(vagyis nem annyira régi) ,bennük 4-5 fővel.Visszafelé kissé izgalmasabb volt, mert a szűk úton a hazafelé nyargaló autók igen csak leszorítottak.
Bocsánat nem vagyok egy autógyülölő-nekem is van-csak annyit szerettem volna látni,hogy az emberek nem az autó mellett fekszenek egész nap,hanem kirándulnak a tőlük karnyújtásnyira lévő természetbe.Bár az is lehet,hogy a természetnek pont ez a jó(pl. nem szemetelnek mindenfelé,nem törnek,zúznak,taposnak).
Mivel régebben is jártunk erre így láttuk azt,hogy a kezdetben megindult fejlődések megtorpantak,most megállt minden.
Hazafelé Tokaj irányába kanyarodtunk és rácsodálkoztunk,hogy mennyien vannak Bodrogkeresztúron és még Tokaj is tele volt(nem is álltunk meg).Megemlékezem még Tarcalról is mely még idegenforgalmilag nincs szerintem felfedezve.

3 megjegyzés:

  1. Hát igen, klassz biciklizni - én is mindig azzal járok dolgozni - de néha életveszélyes! Sok autós elvárná, hogy őrá tekintettel ne merd kikerülni a kátyúkat, hajts a beomlott padkán, hogy szentséges személye százezerrel téphessen. Vagy meg pánikba esik, és elkezdi kapkodni a kormányt. Szerintem azért ha kocsival megy valaki kirándulni, csomó érdekes, szép dolog mellett úgy hajt el, hogy észre se veszi.

    VálaszTörlés
  2. igen-igen erre próbáltam utalni.Csak"behajintják" hátra a gyereket aztán a célnál pedig ki.Utközben pedig a gyerek "rátapadva"az ablakra(máramelyik nem néz utközben DVD-t).

    VálaszTörlés
  3. Szép az a régi ház, de rengeteg munka, meg tele van meglepetéssel. Három évig laktunk egy 1920-ban épült házban (albérlet), de soha többet! Fagyoskodás és harc az állatvilággal - így lehetne jellemezni azt az időszakot.
    Biztos más, ha a sajátod, és szakszerűen és jó anyagokkal újítjátok fel a régi házat, de mi akkor eldöntöttük, hogy olyat akarunk, ahol a belmagasság max. 2,5 m, ahol nem jönnek fel az alapot szétrágva a hangyák, a csövek mellett az egerek Fontos volt, hogy jól ki tudjuk fűteni a házat, meg az elektromos és gépészeti rész kivitelezését nagyon gondosan felügyeljük. Végül azért jól sikerült az építkezés, de persze vannak elcseszett dolgok, meg olyanok is, amire utólag jöttünk rá, hogy volna a legjobb. Sok sikert!

    VálaszTörlés