2009. október 30., péntek

Takarékossági Világnap

Egyesek szerint okt. utolsó munkanapján(ma) ,mások szerint okt. utolsó napján(holnap) van e ünnepnap.Ebben az évben a két kritérium nem esett egybe így mindenki azon a napon ünnepli amelyiken akarja.Abban viszont mindenki egyetért,hogy az 1924-es Milánói nemzetközi pénzügyi konferenciának állít emléket.
Általános iskolás koromban ilyenkor mi "plakát tervel" emlékeztünk meg a napról( a másik jeles nap a fogászati nap volt). Mivel akkoriban még csak az OTP létezett, így a köré készültek a plakáttervek. Későbbi emlék a "takarék bélyeg és gyüjtőlap". Mi nem a minőségre(pénz) mentünk,hanem a mennyiségre(gyüjtőlap) volt osztálytársam 1 Ft-os bélyegben kérte / már 1Ft sincs/a pénze ellenértékét így gyorsan tele lett a gyüjtőlapja.
Persze ő volt az aki a 2 Ft-os Dixi-szeletből 50 Ft-ért vett,így mint haverok egész nap halálra ettük magunkat a csokiból.
Persze takarékoskodni nemcsak a pénzel lehet,mégis mindenkinek ez jut először az eszébe.
Kedves olvasóim, ti még mivel és hogyan takarékoskodtok?
(Kérnék mindenkit aki olvassa-akár most ,akár késöbb-irja meg mivel takarékoskodik).
Ahogy idősebb lettem a takarékbélyeg helyett más papíralapú tárgyat kezdtem gyűjteni:

Külföldi útjaim után is mindig maradt ezekből a papírokból:
Most,hogy a sárga csekkeken egyre durvább számok jelennek meg és folyamatosan csak felfelé változnak a mennyiségi árak így az első helyen a gázzal való takarékosság áll, második a villany és csak a harmadik a víz (de ez csak azért 3. mert ezzel mindig is takarékoskodtam).

4 megjegyzés:

  1. öregem, neked aztánmennek a papíralapú tárgyak gyűjtései! Ha van felesleged, szívesen átveszem! :-)
    Hogy mivel spórolok? Leszoktam a bolti csokiról, és csak akkor eszek édességet, gha magam sütök! Ne nevess ki, több ezer forintra rúg a különbség. Nagy kertet művelünk, ami ott megterem, azt se a boltban kell megvennünk. Biciklivel járunk. A turiban és a bolhapiacon is vannak jó cuccok, pláne gyerekruhák. Kerülöm a hipermarketeket... Ennyi jut hirtelen eszembe.

    VálaszTörlés
  2. Az idegszálaimmal spórolok...
    Nem doányzom, nem iszom, nem kávézom...

    VálaszTörlés
  3. Kedves borsodi kolléga :) , elárulom a nagy titkot: borsodi vagyok, azon belül is Dédestapolcsány. Peace és köszönöm, hogy olvasol. :) www.herczegagnes.com

    VálaszTörlés