2010. június 20., vasárnap

Mit csinál a méhész ha esik az eső ?

A válasz egyszerű, valami időszerű benti munkát.
Az anyanevelő kaptárak úgy tünik jól teljesítenek, amelyik itthon van abban a méhek az üres kereteket kezdik beépíteni-nos ez nem kívánatos dolog, ugyanis számomra nincs semmi értéke-igy időszerű részükre keretet biztosítani.
Nézzük hogyan is kell.
A mai keretek a következő részekből állnak:
-keretlécek
-acéldrót
-műlép

Hálózás
A műlép mentén vékony(0,4 mm)acéldrótot feszítünk ki és a műlépbe olvasztjuk.Ezzel a keretet szilárdabbá tesszük.A hálózás többféle lehet, álltalában a kerete vízszintesen és függőlegesen is feszitenek ki drótot én azonban csak függőlegesen V alakban.

A drótot a keretlécbe fúrt lyukakon keresztül füzöm át, ehhez egy lemezből készült mintát használok amelyet a keretlécre téve rögtön furhatom a lyukat.

Az acáldrótot(sodrony) méretreágom és a keret alsó lécének közepétől indulva befüzöm a keretbe.Ez azért jó mert csak a drótmennyiség felét kell jobb illetve bal oldalra fűzni. A sodronyszál  mindkét végét egy-egy bevert szegre tekerem(ideiglenesen) és az  egyiket beverem a  felső keretlécbe, majd elkezdem megfesziteni a drótot/sodronyt -ehhez kombinált fogót használok.Amikor feszes-akkor jó amikor peng a drót-a második szegre tekerem és a szeget beverem.

Műlépezés
Ez egy nagyon körülményes munka,mert a jól beragasztott keretet szépen kiépítik, de volt már, hogy nem volt jó a beolvasztás és a műlép felkunkorodott-na ezt nem építik-igy ezt újra kellett ragasztanom.
A műlépet a karácsonyi vásárok csavart gyertyáiból mindenki ismerheti mert bizony abból készül. A méhészek a keretük mérete alapján veszik és ha jól emlékszem 50 db/csomagban.
A műlép a lép középfalát utánzó viaszlap amelyen a sejtek hatszögletű alapjait találhatjuk
 A képen látható szürkésfehér bevonat nem hiba, ha a műlép sokáig áll akkor képződik.A bevonatot a viasz átalakulása okozza.A szürke réteg eltünik,mihelyt meleg éri, mert a viasznál előbb olvad: 63 C helyett 39 C-on.
A beolvasztáshoz beolvasztó deszkára van szükség,ez azért kell, mert a műlép
a keret közepén foglal helyet és az olvasztásnál a deszka ebben a magasságban tartja.Nem kell valami nagy dologra számítani, méretre vágott furnéllemez amelyre lécdarab van szögelve.

A sodrony beolvasztásakor a műlépet és a hálózott keretet az olvasztódeszkára fektetjük

Ezután előveszem a nagyon speciális szerszámokat, a hajszárítót és a csavarhúzót! A műlépet kissé átmelegítem a hajszárítóval,

majd a sodronyszál mentén melegítve a csavarhuzóval a drótot a műlépbe nyomom.

Általában 2 sejtsoronként nyomom be a drótot. A melegítéssel vigyázni kell mert a műlép hamar olvad de előtte hullámosodik ami szintén nem jó mert nehezen építik ki a méhek illetve a keretünk sem lesz szép.
A műlép nem pontosan illik bele a keretbe,ez azért van mert a méhek valahol úgyis kirágják, mert közlekedniük kell. Ezért az olvasztásnál már úgy igazitom,hogy az egyik oldal és az alsó rész legyen az "útvonal",a szabadon maradt oldallal kerül be a kaptár kijáró felőli részébe.
Egy ilyen kis méhészetben mint az egyém ezzel a módszerrel is megcsinálom a szükséges kereteket, de nagyobb méhészetek beolvasztó készülékeket használnak.

6 megjegyzés:

  1. Péter vagyok a tesóm méhész. Akkumulátorral sokkal gyorsabban és hatékonyabban tudod besütni a keretet. Én 12 voltos 55 amperórás akut használok. A + - sarkára rákötöttem egy erős réz vezetéket egy szálast olyat amilyet a falba is húznak a villanyszerelők. Csak annyit kell csinálnod hogy a + vezetéket ráérteted az egyik szögre ahol a műlép tartó vékony drót végződik. A - vezetéket meg a másik szögre érteted. ezáltal zárlat keletkezik és a drót felhevül és szépen besül a keretbe a műlép. Ezzel az eljárással 1-2 perc egy keret besütése.

    VálaszTörlés
  2. Ha a méhészettel kapcsolatosan, információt osztunk meg, nem árt előtte szétnézni, hol tart már a szakma! Pár család méhvel lehet hobbi szinten bíbelődni, de nagyobb méhészetben haladni kell a korral, mert a legmodernebb technikával is kevés olykor az idő. Egy beolvasztásnak másodpercek alatt el kell készülni. Csupán csak azért, mert számoljunk csak 200 családdal és családonként 15 NB félkerettel a 3000 ezerkeret, 5mp idö 15000 mp ez 4 óra. Ha 5 percet szánunk egy beolvasztásra az 40 óra, 8 óra napi munkával 5 napig tartana csak a beolvasztás, az akác lassan el is virít!
    A méhek nem azért nem építik ki a keretet hogy átjárjanak, egyik léputcából a másikba,azért mert rosszul van illesztve a keretbe a műlép.Pontosan pászolni kell a a műlép méretnek a keretbe, csak a tágulás miatt szabad 1-2 mm-rel kisebbnek lenni.Ugyanis amikor a befűzött keretbe illesszük akkor még hideg,így könnyebb beletenni, a drót beolvasztás elött fel kell kaptárhőmérsékletre melégíteni mert különben hullámosodik!! Olvasztás után minnél hamarabb kaptába rakjuk.
    Még egy pici észrevétel: a műlépet mindig a keret aljához pászítjuk, így a méhek oda ragasztják nem lesz luk vagy rés, fölül úgy is kiépítik met ez a tulajdonságuk, hogy felfelé építenek. Ha mégis lukat rágnak az azért van mert sok az új keret a méhek számához, vagy nincs megfelelö hordás, vagy családban nincs megfelelö számú fiatal méh!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hozzászólást, nem én hoztam létre az oldalt, csak egy látogató vagyok, de sokat segített :)

      Törlés