2010. június 21., hétfő

Almapermetezési gyorssegítség

Köszönöm a figyelmeztetést! A leirás alapján varasodás lesz az alma betegsége...
Az időjárás továbbra sem kegyes hozzánk...
A rendkivüli csapadéknak "hála" a mi almásunk is varas, de erről a jó hirről megértitek, hogy nem számoltam be.Ebben az időben,- amikor egyszerre 40-50 mm csapadék zúdul le- a permetezési forduló( vagyis a 2 permetezés között eltelt idő) a megszokott 7-9 nap helyett max. 5 napra tehető-szerintem !!Azért mert a szerek ennyi időt tudnak biztonsággal védeni. Namármost nekünk a megáradt Ronyvával is szembe kellett nézni + a mézpergetés + a munkahelyem ,sajna nem birtam volna 5 naponta permetezni, igy az almásunk "elszállt".Ezt csak azért irom le, hogy rámutassak, aki szép kinézetű almát akart az éven előállitani az bizony a fent említett gyakorisággal permetezet.De tudni kell, hogy szinte minden almáskertben van varas alma, 10-80 %-ban!

A mostani teendők:
Állapitsátok meg, hogy mekkora a kár( vagyis a deformált almák száma), érdemes-e védekezni?
A deformált almát, ha nem sok van érdemes leszedni és elásni,elégetni (csak nem a fa alatt hagyni!!!) abból már alma nem lesz, csak feleslegesen táplálja a fa. A levelet nem szabad leszedni, mert ugye a fotoszintézis...
A leveleket ősszel rezes lemosással kell fertőtleníteni és ilyenkor ajánlatos N-tartalmú műtrágyát adni hozzá( minnél magasabb annál jobb,tehát min. 34%-os ammónium-nitrát,de a Karbamid még jobb lenne,de az már veszélyes),hogy a levelek minnél hamarabb lebomoljanak-ne legyen élettere a gombának! A leforgatás is nagyon jó!
Ha van még megmentésre váró alma akkor használjátok a SCORE 250 EC, ALFA_SOLO 250 EC,TOPAS 100 EC felszivódó szerek bármelyikét, ha van otthon CHORUS 75 WG az is jó, de ha nincs akkor inkább azt ne vegyetek mert az előbbi szerek jobbak.Én az első 3-at ismerem ,lehet ,hogy van más is ami jó!!
Fontos a kontakt partner is:mankoceb: Dithane DG , Dithane M-45,Vondozeb
                                         kaptán: Merpan, Orthocid, Captan ( azt hiszem ezek I.kat. szerek!)
 A dózist nem irtam,nos ez a legfontosabb....a Topas-ból még veszélytelen időben is az előirtnál 20%-al többet kell adni-különben nem hat.///A mostani veszélyes időben pedig...szóval mindegyiknél min. dupla dózis, a kontakt szereknél viszont csak az előirt alsó dózist, mert ezek a levélszövetet vékonyítját és a gombának "utat törnek",de az eső miatt nem hagyhatjuk ki őket.Az első permetezést kövesse a következő 5 nap múlva.///ez azért ne legyen publikus/// Nézzetek olyan leveleket amiken még nem látható a gomba, jelöljétek meg cérnával a szárát( hogy később is megtaláljátok)ezeken lehet a permetezés sikerét lemérni.Illetve a gombás leveleken is a vegyszernek be kell szárítania a gombatelepet, vagyis a folt szélének el kell halnia.Kép a beteg levélről .http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/apple/scab_app.htm
A rovarkártétel nem volt beazonosítható,nem tudom ,hogy levéltetű vagy molykártétel ami ellen megoldás kell?
Levéltetű
Molyok
Mindenesetre próbálok olyan szert ajánlani ami kis kiszerelésben(gazdabolt) is kapható és mind a 2 kártevőre alkalmazható.A molyprobléma az nem egyszerű sajnos.
Alkalmazható szerek: Mospilan, Bi 58,Karate, Danadim progress,Dimilin, Calypso( ha virágzó növény van a közelben-méhek) A rovarölő szerek az előirt dózisban alkalmazhatók, de arra figyeljünk oda ,hogy a levéltetű soknemzedékes emiatt ugyanazt a szert  1 -2 évnél tovább ne használjuk ill. egy tenyészidőszakban ne csak azt használjuk, mert kialakulnak az ellenálló rasszok.
Ajánlom ezt az oldalt,jók a leirások,csak a szerek jórészét közben kivonták....

9 megjegyzés:

  1. Köszönjük szépen! Hála Istennek, bőven van megmentenivaló gyümölcs.
    Lehet, hogy oktalanságot kérdezek: mi az, hogy I. kategóriás szer?

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm én is. Sajnos amatőr lévén több dolgot nem értek belőle, ebből az egyik: "fontos a kontakt partner." Ez azt jelentené, hogy a két szert össze kell keverni, és így egyszerre kipermetezni?
    A másik dolog, ami már régóta foglalkoztat. Ha permetezek szívó és rágó kártevők ellen, az ugye a méhekre nem veszélyes? És a madarakra, akik esetleg megeszik a lepermetezett levéltetűt?
    Ne haragudj, ha nagy butaságot kérdeztem!

    VálaszTörlés
  3. Az alfa solot en is kipermeteztem a fara, sajnos nalam is megjelent a varasodas.
    Jo hir, hogy a tavly elott ultetett oszibarack mar hozza a gyumolcsoket, sajnos nehez dontes volt, de 1 kiviteletol mindegyiket le kellett szednem zolden, nem akarom az elejen megterhelni a fat.
    Sajnos kozben tafrinaval is kuzdok, de ugy nez ki elmulik. Viszont az egyik oszibarackon a gyumolcs minden evben fekete potyokkel tarkitott. Ennek nem orulok, ha bar az esztetikan kivul baja nincs. Szted mi lehet?

    VálaszTörlés
  4. A válaszom Áginak:
    I. forgalmi kategóriába tartozó növényvédő szerek:

    Csak felsőfokú növényvédelmi képesítéssel rendelkező személy által forgalmazhatók, árusíthatók, vásárolhatók és használhatók fel a vonatkozó jogszabályok betartásával.
    részletesebben:
    http://www.fvm.gov.hu/main.php?folderID=1413&articleID=8927&ctag=articlelist&iid=1

    VálaszTörlés
  5. Beatrice
    Bizony össze kell keverni,vagyis 10 L víz + 1.szer + 2. szer + 3. szer.Azért ha lehet 4 szernél többet ne keverjünk össze meg egymás hatásait gyengíthetik ill. akár ki is caphatják egymást(ez azért a modern szerekkel már kevésbé szokott előfordulni).
    A méhekre is veszélyes ezért vagy méhekre nem veszélyes szert kell választani( a termékek csomagolásán feltüntetik)
    egy kis segitség (már ez sem aktuális,van rajta azóta kivont szer)

    http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:IXpvlch5zSEJ:users.atw.hu/veszteg/crovarmeh.htm+m%C3%A9hvesz%C3%A9lyess%C3%A9g&cd=5&hl=hu&ct=clnk&gl=hu&client=firefox-a

    másik megoldás a méhkimélő technológia, ami röviden annyi, hogy 19-23 óra között permetezel

    http://www.mgszh.gov.hu/akadalymentes/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/noveny/novved/novszerfelhasz/novved_mehek/novved_mehescikk.html

    egyébként a madarakra is káros.

    VálaszTörlés
  6. Névtelen,
    A tafrinás leveleket szedd le ill. a fák alól gyüjtsd össze és égesd el,vagy ásd el mélyre.Sajnos sokan elfelejtik,hogy a tafrina ellen nem akkor kell védekezni mikor megjelenik,hanem már a tavaszi lemosó permetezéskor!Ezután kell még egy rezes kezelés -pirosbimbó előtt- és utánna a felszivódó szer( alfa-soló)
    Az őszibarack levelén nincs fekete folt, csak a termésen?

    VálaszTörlés
  7. Köszönöm. Az a baj, hogy nekünk hétvégi kertünk van, és olyan későn már nem szoktunk kint lenni.

    VálaszTörlés
  8. Csak a termesen vannak fekete pottyok.
    Lemoso megvolt tavasszal.

    VálaszTörlés
  9. Sztigminiás levéllukacsosodás lesz (másoknak is ez a véleménye)//igy látatlanba//.Dithane (III. kat.),Vondozeb(III.kat.),Captan((I.kat),Orthocid(I.Kat.)kontakt szerekkel, illetve Folicur Solo(II.kat.)felszivódó szerrel.Az élelmezési várakozási időre oda kell figyelni!
    Jó lenne kép arról a pöttyről...az is lehet, hogy valami vírus,mivel kissé gyanús, hogy a leveleken nincs tünet ill. csak az egyik fa beteg.
    Ha lenne kép:mazzoniapple@freemail.hu-ra küld.

    VálaszTörlés