2010. március 1., hétfő

A tavasz első pillanata

Kissé értetlenkedve olvastam Dunántúli blogtársaim bejegyzéseit a +15 C-ről, mikor nálunk a kertben még állt a hó.De a jó idő és a tavasz is megérkezett, meg persze más is....


(E. már kezdettől fogva utálta a sötét szinű, házzal kapott bútorokat,

igy a tavasz közeledtével bútorcsere projektbe kezdett, melynek első lépése az ágy kicserélése. Nem áll meg ennyinél, a szekrény kicserélése és a szoba kifestése is napirenden van.E. kérésére megjegyzem, mindezt a saját fizetéséből finanszírozza én nem támogatom a projektben.)


A meleg engem is kicsábított a szőlőbe és meglepve( bár számítottam rá) láttam, hogy én vagyok az első aki metszésbe fog.
Természetesen még nem késett el senki,mivel nálunk még csak ez volt az első igazi tavaszi nap olyan 12-15 C léghőmérséklettel, ahová a nap nem sütött ott még hó volt.
De inkább akkor irok a kajsziról.
Én is inkább tavasszal telepítek,ill. pótolok. Egyrészt azért mert a kis fát nem teszem ki a téli fagynak, másrészt vagyonvédelmi szempontból (védelem a kétlábú kártevők ellen!!).Sőt én akkor ültettem ki a fáimat amikor már levél is volt rajtuk ! Izgultam is miatta, de csak 3 pusztult ki, azok is azért mert a nyúl megrágta(nem volt több törzsvédő hálóm).
Milyen alanyt és fajtát válasszak?
Sajnos a tavalyi évben a szaporitóknál a kihozatal rendkívül alacsony volt: 20-40 %! Emiatt most nem igazán lehet válogatni (itt jegyzem meg ,hogy én is 4 EUR -ért tudnék fát venni). Az Érdi Kutatóból származó fákat senkinek nem ajánlom, nálunk az onnan származó fák mind virúsosak!
A hiányból adódóan a pótlást vagy eltoljuk a következő évre, vagy kompromisszumot kötünk és azt vesszük amit kapunk.
Alany tekintetében eddig mindenhol azt hiszem Mirabolán van, ez azt hiszem jobb mint a Vadkajszi, legalábbis a 60-as években ezért váltották le.
Fajta tekintetében, ha a piacra termelünk akkor nagyméretű és jól szineződő ( piros fedőszinű) fajtákat válasszunk(pl: Ceglédi Óriás), ha csak magunknak akkor én az ízzében verhetetlen Gönci Magyar Kajszit javaslom.


Ültetés.
Az idejét fentebb már leirtam,igy most azzal nem foglalkozom. Ha egy mód van rá akkor az ültetőgödörbe tegyünk szerves- v. műtrágyát. A gödör méretére sincs irányadó javaslatom, persze minnél nagyobb területen forgatjuk a talajt annál jobb. Egyet azonban mindenképp kövessünk el, mégpedig azt, hogy ásáskor a felső réteget különitsük el és ezt tegyük vissza a gyökerekhez, mivel a felső réteg humuszban gazdagabb. Persze, ha valaki olyan szerencsés, hogy a humuszréteg nála a 100 cm-t is meghaladja akkor ne kövesse az útmutatómat. A trágyát ne tegyük közvetlenül a gyökérzethez,hanem a gödör legaljára majd erre 1-2 lapát/ásó földet és ezután jöhet a fácska. Én a gödör oldalát mindig ásóval megmozgatom, mivel a szabályos négyzet alakú gödör ásásakor a szélét az ásóval jó keménnyé nyomjuk, ezt a gyökérnek is később át kell törnie, amelyhez plusz energiára van szüksége( nagyon agyagos talajnál látható is ahogy a fa növekedésben megtorpan, na ekkor érte el a nem mozgatott földet)/remélem ez érthető volt/
Szerencsére nálunk a talajban nincsennek olyan kártevők amelyek ellen talajfertőtlenítéssel kellene védekezni, de ha erre utaló jelet(egyedet) találunk az ásás során, ne habozzunk!
Basamid G 40-100 g/m2 ill. 250 g/m3 az zárt termesztőber.ben, de ez irányadó lehet a gödörnél is!Ez 5 és 10 kg-os kiszerelésben kapható!
Force 1,5 G 7,5-10 g/m2 Kiszerelés: 0,5 kg
Bomber 1,5 G 7,5 -10 g/m2 Kiszerelés: 0,3 és 1 kg ( ez u.a. mint Force csak az ára kedvezöbb)
Az ültetést minden szakkönyv kivesézi, annyit emlitenék meg, hogy a gyökeret ne hagyjuk kiszáradni,ameddig lehet legyen vízben. Én az ültetés közben a godör felénél egyszer belocsolom aztán a gödör tetején mégegyszer.Tavasszal amikor még nedvesség van a talajban akkor a 2x10 l egyszeri vízadag elég kell legyen (mivel ekkor a talajszemcsék "hozzátapasztása" a gyökerekhez a célunk, ill. a talaj tulzott levegősődésének a visszaszoritása( amit a forgatással értünk el), ill a víz biztosítása.
Metszés .
Az opt. időről is mindig változik a vélemény.Most a szüret vége, jul-aug. az elfogadott. Ha ezt lekésnénk akkor a rügypattanástól, pirosbimbóig időszak. Pirosbimbós állapotban legérzékenyebb a kajszi, tehát ezt ne várjuk meg. A nagyobb metszési felületeket zárjuk le,erre való gyári készítmények:Biocera,Fadoktor,Fagél,Vulneron CS(vizhajtás megakadályozására).
Én azonban ezek helyett a következő mixet készitem: napraforgóolaj+kén+réz.Inkább 2 rész kén és 1 rész réz, olajból annyit,hogy inkább kenhető legyen mint folyós.Olajat vigyünk magunkkal mert a mix ha beszárad akkor higitanunk kell.
Vadvédelem.
A műanyag védőháló jó megoldás, ez több évig a törzsön maradhat, azonban ha a törzshöz kötöztük ne felejtsük évente többször átnézni, nehogy bevágódjon a törzsbe.
A különböző vadriasztó szerek sajnos inkább csak a mi lelkünket nyugtatják meg, bár a Cervacol Extra nálunk tényleg működött.5 kg-os kiszerelésű és 2-5 kg kell 1000 fához,persze a törzsátmérő függvénye.Ez a szer v.mi aluminium amit homokhoz kevernek,na ezt is megcsinálhatjuk házilag, mivel a hatás azon alapszik,hogy a nyúl és őz ha megkóstolja akkor nem izlik neki. Alapanyag :napraforgóolaj az összekeveréshez( ezt a cervacolhoz is ajánlom, mivel igy jobban kijutatható)+ homok(ez az eredeti termékben 70%)+valami bűzös ami nem bántja a fát és az állatokat sem nyirjuk ki vele/ tehát Bi58-at lehetőleg ne hiába nagyon bűdös/,na erre javaslatot várok.
Növényvédelem.
Ez egy hosszabb lélegzetű dolog...
Az olaj az áttelelő rovarkártevők ellen: Agrol Plusz, Drip plusz,Vektafid A
A réz tartalmú szerek a gombák,baktériumos betegségek ellen.Lehet hatóanyag szerint,rézszulfát-Rézgálic (ez rövidesen eltűnik,rézszulfát műtrágyaként keressétek igy lesz engedélye/egyébként kajsziban most sincs engedélye de meg lehet vele csinálni,ha van otthon/) Bordóilé FW,Bordói por,Cuproxat FW .rézoxiklorid- Rézoxiklorid 50 WP,Cuprosan 50 WP,Cuprozin 35 WP.rézhidroxid-Champion 50 WP,Champion 2 FL,Champ DP, Joker, Astra,Funguran-OH
Adhatunk a lemosóba ként is ,de ennek nincs nagy jelentősége, inkább szerintem kidobott pénz.
Tavaszi lemosó permetezésre ajánlható szerek:Vegasol eReS (réz,olaj,kén) minden benne van,
Nevikén(olaj,kén) +rezet igényel(Champion,Nordox,Pluto,Rézoxiklorid,Joker,Funguran-OH,Kocide 2000,Cuproxat FW,Champion 2 FL,Bordói lé).Ezek ha megmaradnak más kulturában is felhasználhatjuk.
Ha magunk készitjük a lemosót akkor olaj (a kártevőkőn kivűl a jó fedés miatt, és a rezet is a növényhez "tapasztja")+ rézhidroxid. 1 gramm rézhidroxid 53 m2 fedd be, míg a rézoxiklorid csak 11m2-t, a rézgálic pedig 13m2-t !
Az optimális időpont, természetes,hogy ha tavasszal metszünk akkor utánna(seblezárás) és a rügyek pattanásakor,mivel ekkor mozdulnak meg az áttelelő kártevők is. Őszibaracknál a lemosást követheti még egy rezes kezelés is.Kajszinál egy lemosás elég a felszivódó szeres kezelés előtt. A felszivódó kezelés ideje, az első permetezés a pirosbimbótól a virágzás kezdetéíg( ez extrém esetben 1 nap) történő időben, a 2. kezelés a fővirágzásban, a 3. kezelés a sziromhulláskor. Mivel tavaly a kajszi nálunk 4 nap alatt viritott el, igy a 3 kezelés is csak 1 kezelés lett, mivel többnek nem lett volna értelme, a növény a virágzás alatt védve volt.
Permetezésre ajánható szerek: Alfa Solo (ampulásban is kapható, de csak őszibarackra van engedélye), Score,Folicur Solo,Orius 20 EW( ez is van kis kiszerelésben),Riza 250 EW,Tebucon 250 EW
Egyenlőre ennyit gondoltam leirni a többit a vegetáció előrehaladtával.

Méhek
A mai nap felkerestem a méhész ismerősömet, aki biztosított arról,hogy megkapom tőle a kért 4 méhcsaládot.Nem kell aggódnotok a méhes bejegyzések ezévben sem fognak hiányozni.

8 megjegyzés:

  1. Na végre, nem valami óhéber leírás a faápolásról! Tegnap meg lettek metszve a fák, éppen most permetezek Agrollal. Kell még ezen túl rézzel is permeteznem? Remélem, folytatod a fás leírásokat (alma, körte, szőlő...). Köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Ha az Agrol címkéjét elolvasod, látod,hogy rovarkártevők ellen van a készítmény.Ahhoz,hogy a fádat a gomba és baktériumok ellen is megvéd,bizony nem ártott volna az Agrolhoz rezet keverned.Épp ezért jó a kiskertbe a Vegesol eReS akkor a tulajdonos nem tud hibázni.Javaslom ismételd meg a permetezést bármelyik rézzel,hidd el többet ér mint amennyit ráköltesz.

    VálaszTörlés
  3. De korán elkezdtétek a metszést...
    Estére -4 -eket mond egészen h közepéig, nem merek így belekezdeni.

    VálaszTörlés
  4. Egyáltalán nincs korán a metszés,ha belegondolsz nemsokára már 15-e, régebben akkor már a borsót vetettük.
    Ha kevés a metszenivalód akkor várhatsz a felmelegedésre, de akinek sok van annak időben el kell kezdenie.A - fok csak azért veszélyes, mert ha ekkor kesztyű nélkül fogod meg a vesszőt akkor a kéz melege hatására a rügy elfagyhat(ezt most nem részletezem).Ha belegondolsz attól a fa v. szőlő nem lesz ellenállóbb a hideg ellen, hogy megmetszetted vagy sem.Vagyis ha el akar fagyni akkor úgyis elfagy.Ez igazából a vesszők beérésével van kapcsolatban,vagyis ha megfigyeled a vesszők vége általában nem érik be és ez szokott elfagyni,ha az egész vessző elfagy akkor nagyon hideg van(-25 vagy több)ilyenkor mindegy,hogy metszve volt vagy nem.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a tanácsot, permeteztem Championnal is.

    VálaszTörlés
  6. Valahol olvastam, hogy nyúlelhárítónak a legjobb és legolcsóbb anyag házikerti szinten a szikkadt kutyakaka, amit a fa törzse köré kell szórni. A vadak halálra váltan menekülnek tőle, tél végére meg lebomlik, és trágyaértékkel bír.

    VálaszTörlés
  7. Köszi az infót, valószínű jövőhéten én is metszek, mind a 10 fát :D
    Akkor szerinted előbb metszem meg őket, majd rá pár napra permetezzek bordói lével? Vagy előtte? Esetleg közvetlen a metszés és a seblezárás után?

    VálaszTörlés
  8. Kedves olvasóim,most kezdek megvilágosodni.Ági írásából(egy másik blogban) kiderült számomra,hogy ami nekem teljesen egyértelmű az más számára nem, így ezentúl erre is kitérek (vagyis az alapoktól kell kezdenem a "magyarázást")
    Tehát a fenti megjegyzéshez:
    először a metszés és ezzel egy menetben a seblezárás (igy nem felejtjük el)a nagyobb sebeknél a sebek szélét-ha fűrésszel vágtunk-éles késsel v. a metszőollóval igazitsuk ki,igy a sebgyógyulás gyorsabb lesz.Ezután következik a lemosás,amely történhet gyárilag formulált szerrel ill. magunk által kevert "anyaggal".Fontos! Réz és olaj is legyen benne, a kén nem létfontosságú (szerintem)A lemosással nem kell sietni, az olajnak jó lenne találkoznia az áttelelt kártevőkkel,ők viszont csak akkor bukkannak elő,ha a léghőm 10 C felett van,és a rügyek is kissé megpattantak.De ha ezt nem sikerül eltalálnunk akkor sincs nagy baj,majd vegetációban védekezünk ellenük (és nem csak növ.szerrel).Még egy fontos dolog,a permetezést is leg. 10 C hőm vizzel csináljuk, mert én már jártam úgy,hogy az olajos növ.szer a tartályban lévő hideg víztől "betúrósodott" és eltömitette a szűrőket(2 nap múlva melegebb lett és semmi baj nem történt).Persze azért nem kell rögtön hőmérőzni a vízet,ha a hőm.10 C felett akkor nagy baj nem lehet.

    VálaszTörlés