2010. március 23., kedd

Termőkorú kajszimetszés.




Bár régóta igértem, de csak most tudok időt szakítani arra,hogy a kajszi metszéséről irjak. Sajnos lehet, hogy sokan már túl is vannak rajta....
Nem szeretnék mindenféle tudományos belemagyarázást irni, arra ott vannak a szakkönyvek. Inkább néhány jól használható informácival szeretnék segíteni a kevésbé képzettek metszését.

Az első dolog a jó szerszám! Erre sokan legyintenének, mert bármivel lehet metszeni, vágni ez igaz is lehet akkor, ha csupán 1-2 fánk van. Nekem egy kicsivel több adatott meg a fákból, igy a sok busszúságtól (pl: a csavar mindig kilazul, a metszőollóból kiesik a rugó,stb) szeretném magam mentesíteni.

A második dolog ami még fontosabb mint az első, ez pedig a növények ismerete (pl: milyen termőrészen hozza a gyümölcsöt,stb.)

A metszés megkezdésekor először járjuk körül a fát ,hogy hogyan is néz ki,mi az amit mindenképp el fogunk távolítani. Amit először levágunk az a törött,beteg ágrész és az olyan rész ami semmiképp nem odaillő( a metszésmódtól függ)pl:fa a fában/ amikor a vázágon mégegy törzssel konkuráló hajtás van/.A következő lépés a metszésmód szempontjából káros vesszők,gallyak,ágak eltávolitása. Megjegyezném, hogy a metszés is olyan mint a foci-mindenki ért hozzá ! A fákban is mindenki mást lát ezért mindenki másképp metsz egy kicsit. A metszésmód, vagyis, hogy milyen koronaformát alakítunk ki az változhat kicsit, mivel élő anyaggal dolozunk, ha nem sikerül kialakitani akkor a következő évben ismét megpróbálhatjuk, ha akkor sem akkor az azt követő évben (különösen igaz ez a fák első 1-4(5) évére).
Törekedjünk arra, hogy a oldalágak ne kopaszodjanak fel,vagyis legyen rajtuk olyan rész ami termést hoz (ez gyakori hiba szokott lenni,hogy pont ezeket vágják le) mert ha ezeket elveszitjük akkor már többé a fa nem pótolja.

A termőrészekkel való berakódást elősegíthetjük azzal,ha a beárnyékolást megszüntetjük(pl. a keresztbenövöket eltávolitjuk).Almástermésűeknél a rügyek "köpülyözése" vagyis a rügy alatt történő bemetszése hasonlóan jó.
Az én fáim sem tökéletesek, de azért bemutatom még ettől sem kell megijedni:


Persze a fa életére kihat, valószinőleg rövidebb életű lesz.
A villás elágazódásoknál vagyis ahol a fa ágai két vagy három felé ágaznak ott mindig csak lehető egyenesre törekedjünk vagyis a lefelé hajló részt vágjuk le. Figyeljünk arra is , hogy a fa terméssel is be fog rakódni és a felfelé állók is le fognak hajolni. Ahol az ágak végei felkopaszodtak vagyis nincs rajta termőrész ott vágjuk vissza addig az elágazásig ahol van termőrész.
Nagyon fontos, hogy a visszavágásnál a tudomány mai állása szerint hagyjunk csonkot, ahogy régen nevezték "kabátakasztót". A nagyobb vágásokat kissé ferdén kell vágni, ez elősegiti hogy a metszlapon nem gyülik össze a csapadék igy a gombák nem károsítják.









ilyen volt... és ilyen lett.Látni a különbséget?

Arra is vigyázni kell,hogy a fánál ne boritsuk fel a vegetativ és generativ egyensúlyt vagyis a növekedés és a termés egyensúlyát ezt a legjobb úgy elérni ha keveset metszünk.
Próbáljunk arra is törekedni, hogy a fát a térben próbáljuk visszaszorítani(oldalirányban és felfelé), mert ennek is csak felkopaszodás lesz a vége ill. felnő olyan magasba ahol már nem tudjuk leszedni.

Remélem hasznos tanácsokat adtam.



3 megjegyzés:

  1. Köszi. Nem könnyű feladat. Várom a folytatást a többi gyümölcsről és a szőlőről is, mert lugast akarunk csinálni.

    VálaszTörlés
  2. Üdv! Na végre egy új bejegyzés...
    A megmetszett fát ábrázoló képen az egyik jobb oldali ágat azért vágtad le, mert túlságosan lefelé nőtt (nem bírja el a termést)?
    Gondolom a másik jobb oldali lefűrészelt ág túlságosan ránőtt a másikra...

    VálaszTörlés
  3. Igen helyes a meglátás, a cél az, hogy az ágak kissé felfelé(mivel a termés úgyis lehúzza őket)vagy max. vízszintesen álljanak.Olyan 30'-os szöget zárjanak be(ez szinte minden fánál igaz)
    Igy amelyik ág ezt a kritériumot nem éri el az levágásra kerül-persze kiskertben pár fánál megoldható a gallyak és ágak megfelelő irányba történő lekötözése!
    A másik ág az árnyékolás miatt(vagyis a felkopaszodást megelőzendő)lett levágva.

    VálaszTörlés