2010. november 14., vasárnap

Miskolci méhészgyülés,a téma anyanevelés Jenter készülékkel.

Ismét eltelt 1 hónap s mint kezdő méhész kiváncsian vártam az új előadót, Nátrán Attilát. Attila egy 3 generációs méhészet legfiatalabb tagja, aki már természetesen gyerek kora óta méhészkedik. A családja jelenleg 300-320 méhcsaládot gondoz, honlapjuk .(sajnos a honlap szerintem 2008 óta nem volt frissitve, nem igazán aktuálisak a méz árak.... de a telephelyi képek magukért beszélnek).Mivel ekkora családmérettel elég körülményes vándorolniuk, igy maradtak állóméhészet (vagyis egész évben ugyanott vannak a méhcsaládok) csak az a bökkenő, hogy Söjtör határában 2500 méhcsalád van igy nagyon gyenge a családok méztermelése. Ezt felismerve más bevétel után néztek s megtalálták a méhanyanevelésben és a virágporelszedésben a hiányzó bevételt.
A méhanyanevelést én most nem részletezném, elég azt tudnunk, hogy szinte iparszerűen állítja elő őket évente mintegy 1500 db-ot és e mellett még 800 anyabölcsőt!
Ekkora méhállománynál szinte minden munkaművelet előre meg van tervezve!
 A Jenter készülék egyébként igy néz ki:
 amint látható egy tenyérnyi műlépszerűségből áll, erre tesszük az anyát aki ezt bepetézi s mi ezeket a petéket vesszűk el a képen látható dugók segítségével s a méheknek adjuk akik ezekből a petékből méhanyákat nevelnek (nagyon vázlatosan ennyi...a képen látható szett ára 16.000 Ft, ez 1998-ban 26.000 Ft volt!!! Szerintem még most is irreálisan magas az ára.)

Virágporból családonként évente 5 kg-ot vesz el, ha kiszámoljuk ez is hatalmas mennyiség.Felvevőpiaca elsősorban a Szlovénia és a Németország.
Virágporelszedő:
A kaptár kijárójához van erősítve (2 görbített szöggel).Minden elszedő más szinű, hogy a méhek visszataláljanak a kaptárjaikba. A méhek ahogy a sárga szinű lemezhez érnek a kis lyukon csak ők férnek át, a virágpor nem igy az az alsó tartályba lehullik.Látunk egy csőszerűséget is középtájon na azon a herék járnak ki-be (mivel a herék nagyobbak),meg persze 1-2 munkásméh is. A tartályt max.2 naponta üríteni kell, mert a virágpor megerjedhet (magas a víztartalma).Aztán szikkasztani, szelelni,szárítani (42 C-n),csomagolni,raktározni.

A Nátrán méhészetnek nem a méz a fő profilja mégis külföldi (Szlovén) megmérettetéseken arany és ezüst éremmel honorálják a bírák a bele fektetett munkát.
Csak érdekességképpen  megmutatta, hogy 2008 környékén  ilyen műanyag tartókban termelte a lépesmézet a Kuvaiti piacra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése