2010. október 15., péntek

Termelői mézes üveg

2009.02.28-án a XXI. Székesfehérvári Méhésztalálkozó és Vásáron debütált hivatalosan az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) termelői mézes üvege.
"Bross Péter szakmatörténeti pillanatnak nevezte, hogy elkészült a magyar méhészek saját termelői üvege, amelyet speciálisan méz tárolására fejlesztettek ki. Az elnök hangsúlyozta: az egyesület szavatolja, hogy az üvegbe kizárólag csak közvetlenül magyar termelőtől származó minőségi méz kerül. Az üvegeket az orosházi üveggyár készíti, az üzemből csak az OMME megbízó levelével lehet elszállítani az üveget. Ez garantálja az üvegbe kerülő méz eredetiségét és minőségét- fejtette ki." ( forrás: internet)
Az üvegen egyébként Magyarország kontúrja látható hatszögletű méhsejtekből, melynek közepén egy méh és az egyesület emblémája van. Első körben egymilliót gyártottak belőle s most mint OMME tag én is vásároltam belőle.


"Az üveg fő üzenete, hogy a jó minőségű termelői méz megkülönböztetett csomagolásba kerüljön, azonban az üvegben lévő méz nem hordoz semmilyen megkülönböztetett minőségi garanciát a fogyasztó felé. Ugyanakkor fontos tájékoztatni a mézfogyasztókat arról, hogy a közelmúlt hatósági mézvizsgálatai egyértelműen igazolták, hogy a termelői mézek vizsgálata során nem találtak mézhamisításra utaló jeleket, csak természetes eredetű mézet találtak a méhészeknél.
Amit tudni kell az OMME Termelői Mézesüveg használatáról:
  • csak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagjai használhatják (azaz termelő méhészek)
  • a visszaélések elkerülése végett korlátozzuk a méhészenként igényelhető üvegek mennyiségét: minden OMME tag vásárolhat az előző őszi kötelező méhegészségügyi vizsgálat során megállapított méhcsaládszám, illetve a tárgyévi befizetett tagdíja alapján méhcsaládonként 25 darab üveget
  • az OMME Méz-zárszalagot használó méhészek a megtermelt mézük mennyiségének szükségletében, az igényelt zárszalaggal megegyező mennyiségben vásárolhatnak üveget"                                     (forrás: www.omme.hu)

3 megjegyzés:

  1. Én csak vásárolom a mézet, mindig ugyanattól a méhésztől és őszintén, nekem mindegy mi van az üvegre nyomtatva. Valaki azonban biztosan jól jár az üveggyártással...

    VálaszTörlés
  2. Igen, most a méhészek jártak jól, mivel ez az üveg OLCSÓBB!Csak azért nem terjed, mert a vásárlása regisztrációval jár és nyomon követhető ki mennyit vett.A méhész pedig fél,mert előbb- utóbb az eladott üveges méz után számolnak...

    VálaszTörlés