2010. október 9., szombat

Méhészgyülés Miskolcon

Gyönyörű napos időnek igérkezett ma , de a 10 C-körüli hőmérséklet miatt mégis szivesebben mentem a miskolci méhészgyülésre mint mondjuk szőlőt szedni....
A mai nap témája a konténeres méhészkedés volt, ami még nagyon távol áll tőlem, de a jövőt is meg kell ismerni.
Először is mi az a konténeres méhészkedés?
Biztosan látott már mindenki olyat, amikor az IFA platójára vannak a méhcsaládok, olyan 56- 60 család / kocsi.
forrás : internet

Ezt a mennyiséget persze nem egyszerűen felpakolják, hanem a plató 2 oldalán 2 emelet magasan egy szekrény szerű (igy a legjobb elképzelni) kaptárban vannak a méhek, egy sorban 14 család,azon megint 14 (az összesen 28) és a másik oldalon szintén ugyanennyi, igy jön ki az 56 család. Középen  kis közlekedő és kezelő út található , mivel a kaptárakat innen lehet kezelni.

Annyira profi a rendszer, hogy a közlekedő út a felső sorhoz hidraulikusan felemelhető , igy a méhész kényelmesen dolgozik.

Persze a nagy előny az, hogy nem kell a méheket pakolgatni, a konténer vagy a kocsin marad, vagy lábain áll, s ha szállítani kell csak alátolnak az IFA-val s mehet.
forrás : internet

Az előadó méhésznek 8 konténere van + külön pörgető autó a mézkinyeréshez+ egy kiselejtezett hűtőautó a keretek biztonságos tárolásához (mivel az éppen nem használt lépes kereteket le kell fagyasztani a viaszmoly miatt, vagy kénezni is lehet...)
Az előadó elmondta az éves technológiát, hogy ő hogyan csinálja.Itt már semmi sincs a természetre bízva, tavasszal a konténert felmelegíti (a közlekedő úton elhelyezett hősugárzóval), hogy az anya a meleg hatására kezdjen petézni....igy,mire a jó idő beköszönt a családja már megfelelő népességszámmal bír. Nagy előny ez a hagyományos méhészkedéshez képest! De az itatást sem bizza a méhekre, kitalált egy önitatót (levegőfékes itató-olyan mint amit a baromfiaknál alkalmaznak)amit a kaptárra szerkesztett
a fémcső végére egy pillepalackot kell csatlakoztatni

így a méheknek nem kell a hűvös tavaszi napokon kinn repkedniűk (s a hidegben elpusztulniuk), hanem a víz házhoz jön.Egy család a tavaszi szezonban 6-8 L vízet igényel.
 Nézzük meg közelebbről a kaptárt:
Amint a képen is látszik szögvas tartja össze a fa oldalelemeket, oldalt 2 ajtó van a és az alsó részen látjuk az itatót.A kaptár 3 részre tagolódik, alul van a fészek, itt található az anya a méhekkel s ebben a részben telel a család.
ezen a képen jobban látszik a 3-as tagolás és,hogy a keretek hogyan helyezkednek el (forrás:internet)

A felső 2 rész a méztér, ide (s a fészekbe is) hordanak a méhek ,de az anya ebbe a részben nem tud jönni igy itt csak mézes keretek lesznek. A keretek egy fém kerettel vannak összefogatva (a keret felső részén/ez látszik is a képen/) így a mozgatásuk egyszerre történhet,így a munka könnyebb velük. A kiemelt keretek egy kerekes kocsira kerülnek s már gördíthetők is a pörgetőhöz.
Nagyon tanúságos volt megismerni nagy vonalakban a konténeres méhészkedést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése