2011. július 23., szombat

Barackérlelés

Ebben az évben újabb ötletet találtam ki a barackértékesítő vonalamhoz.
Mivel a vevők barackigényét nem tudom pontosan eltalálni ill. ha lehetőségünk van akkor több barackot szedünk le, ill. a barack szedési érettsége és a biológiai érettsége nem esik egybe, sorolhatnám tovább EGYSZÓVAL BARACKÉRLELŐRE VAN SZÜKSÉGEM!
Annak idején a méhkaptárakhoz készített vasvázak éppen megfelelnek a célnak( mivel most nincsenek a méheknél) s micsoda szerencse, hogy az M-10 ládák éppen beleférnek a vázba! Mintha akkoriban tudtuk volna!
( a képen még a próbaüzem látható,eltudjátok képzelni milyen illat volt amikor 50 láda barack volt bent?)

Ezután már csak a garázsban kellett a helyett kialakítani s máris kész az "érlelőműhely". A hőmérsékletet a garázsajtó nyitásával-zárásával tudtam szabályozni, igy a barackot 2-3 nap alatt eladható árúvá tudtam varázsolni.



3 megjegyzés:

  1. De jó, talán te tudod a titkot! Miért nem lehet puha őszibarackot kapni? Illetve ha már kinézetre szép a saját barackom, miért kemény,és hogyan lehet szedés után megérlelni???

    VálaszTörlés
  2. Mint irtam a szedési érettség és a biológia( vagyis amikor puha)nem esik egybe.A barackot a szállítás,tárolás,pulton tarthatóság miatt keményen szedik le.A Kajszi/sárgabarack 2-3 nap alatt a hűvösebb helyiségekben is beérik, ha kiteszed a napra akkor akár 1 nap alatt is látványosan.Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy egyre melegebb van (akár 40 C)ilyenkor a barack bőrszövete (akár az embereké)megég/ ráncos,hólyagos lesz/.Ha puha barackot szállítanának az üzletekbe, piacra, stb. akkor az út során összenyomódva a börszövet ledörzsölődik a hús rész oxidálódik(barnul)később feketedik, keserű ízű lesz, ekkor már nemigen akarja senki megvenni.
    A tanácsom :amikor már a fedőszine kialakult a baracknak lehet szedni, árnyékos helyen tároljuk és a tárolóhely hőmérséklete határozza meg , hogy milyen gyorsan fog puhára érni.Nem szükséges a hűvös helyiség.
    A Kajszibarackot akkor a legjobb szedni amikor megfogva kissé oldalra mozdítva könnyen elvállik (kis puffogó hang kiséretében)a kocsánytól.Ez a barack másnapra tutira puha.

    VálaszTörlés