2011. március 31., csütörtök

Pécsi kirándulás

Még március közepén volt szerencsém Pécsett járni, de csak most jutott eszembe, hogy beszámoljak róla.
Nagy reményekkel indultam le Pécsre, de az ott tartózkodásom alatt folyamatosan esett az eső és a hőm. is 2-3 C volt. Pedig milyen jó lett volna a télből a tavaszba lemenni. De a mandulák már virágoztak...

A belváros szépen megújult, sétálóutcává alakult át.

Nekünk kötött volt a program csak egy kis belvárosi séta, Zsolnay múzeum,ókeresztény sirkamrák megtekintése fért bele, de ezek is végigrohanva.





Mivel nem járok arra gyakran ezért útra keltem Siklósra, hogy megnézzem a várat de az átépítés miatt csak ennyit láttam belőle:


2011. március 27., vasárnap

Sózás

Kissé érdekes a cím, de nem kell megijedni nem gasztronómiai az írásom, csupán csak a környéken így hívják a műtrágyázást.
Évek óta tervezem, hogy a szőlőt és a kajszit megműtrágyázom ,de mindig halogattam most eljött az ideje.
Nem csináltam tápanyagutánpótlási tervet, se levélanalizist csupán vettem 3q (300 kg) műtrágyát és kész.
Igazából őszi trágyázás lett volna (de nem volt kedvem kijutatni, majd a hóra...de ennek is a tavasz véget vetett) ezért 2 fajta trágyát vettem 2q (0-10-24 NPK) és 1q (15-15-15 NPK). A foszfor kissé, a kálium egyáltalán nem mozog a talajban , igy ezeket ősszel kell kijutatni, hogy az őszi csapadékkal és a hóval a gyökérzónába lejussanak.A nitrogén a gyors mozgása miatt kerülni kell. Úgy tervezem rövidesen komoly talajmunkákat fogok a területen végrehajtani, igy a trágyákat akkor alaposan a talajba keverem.

A kivitelezés roppant egyszerű volt, a zsákból a vödörbe 1:2 arányban a 2 féle műtrágya (hogy egyszerre fogyon) aztán műanyag cseréppel szórtam(én 9-es méretűvel, de mindenki olyan méretűvel csinálja ahogy neki jó). A kajszi fák 3 cseréppel kaptak a fa csúrgójában egyenletesen, a tavalyi ültetésű fák 1 cseréppel. A szőlőnél kissé gondba voltam-mennyit is szórjak-de olyan 5 folyóméterre 1 cseréppel tettem.

2011. március 25., péntek

Árvíz?

A múlt heti esős időjárás hatására a környező folyók ismét magas vízállásúak lettek. Tiszaújváros és Kesznyéten között készítettem ezt a képet:

2011. március 14., hétfő

Sajnos elég szerencsétlenül indul a méhészszezon, nincs jó idő a méhekre...
Normális időben már  január-február napos, melegebb( 10 C) időszakában előjönnek, hogy megtisztuljanak (vagyis könnyitsenek magukon) idén azonban a mi környékünkön ez nem következett be. Igy azonban könnyen hasmenésessé válnak a méhek amely újabb gond a méhésznek. Ráadásul nálam a téli mézkészlet is elfogyott s a méhek most cukorlepényen élnek. Ezt azonban folyamatosan figyelni és pótolni kell. Most ,hogy belenéztem a kaptárba a méhek kitódultak ( 7 C, borult idő) s megkaptam az év első szúrását. 



2011. március 1., kedd

Kirándulás Mád környékén 3.

A jól bevált túránkat tettük meg az elmúlt hétvégén, arra azonban nem számítottunk ,hogy ekkora havat találunk.
A környék lassan benépesedik a metszéssel már nem lehet sokáig várni.