2010. október 31., vasárnap

Földrengés a környékünkön.

A Richter-skála szerinti 2,7-es erejű földrengés történt szombat éjszaka Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte az MTI-vel vasárnap a Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriuma. Az obszervatórium szerint a 23:25 órakor történt földrengés epicentruma Szerencstől 7 kilométerre, délkeleti irányban volt. A földrengést a lakosság is érzékelte. Károkról eddig nem érkezett bejelentés.
                                                                                                                                     Forrás:origo.

2010. október 27., szerda

Holland túra, avagy a "good girls go to heaven, bad girls go to Amsterdam".

Néhány napra az ez évi eredményes munkám jutalmául "szakmai" útra utazhattam Amszterdamba. Sokféle dolgot láttam és átéltem, de inkább csak néhány érdekességet szeretnék bemutatni.
Az északi népekhez hasonlóan Hollandiában is található egy-két design bolt, ahol nagyon jópofa dolgokat lehet kapni elképesztő(en drága) áron. Erre jó az alábbi képen látható nagyvad lámpa, nem csak vadászoknak. 



Nem sokkal melette található volt ez az újrahasznosított elemekből álló "függöny"?? Ezt a dolgot már sokan elsütötték igy nem is csoda, hogy 60 %-os kedvezménnyel árulták.


Egy különös kombináció a szuvenírek terén, a sajt és a gyémánt találkozása.


Csak divatörülteknek! 5 divattervező mint teafilter, potom 8,95 Eur-ért.


Különös módon a táblás csokoládék helyett most mindenhol a betű alakú csokoládékat lehetett látni,és már ki voltak téve a mikulások is, amelyek azért nem olyan szép kidolgozásúak mint a mieink.


Canabis minden elképzelhető módon....A cigin kivűl, sütemény, nyalóka, sör, tea és még kitudja milyen alakban. A cigi 5-15 eur., egy doboz sütemény 10 eur, a sör 12 eur.


Mindenkire van méret! Helyszíni jelentés a vöröslámpás negyedből.


2010. október 20., szerda

Felkészülés a télre.


Mint valamirevaló lusta méhész, nem halogathattam tovább a méhek téliesítését. Körülnéztem az aktuális oldalakon s arra a döntésre jutottam, hogy 20 mm-es Nikecell lapból készitek nekik takarókat a kaptár belsejébe.
Mivel a méhek télen "unatkoznak" ezért előszeretettel rágják szét a lapokat, hogy ezt megelözzem nylon zsákba tettem a lapokat (szemeteszsák)

Ime a behelyezés, a Nikecell lapok a családot behatárolják (itt 6 kereten telelnek a családok, ez az a család amelynek  én neveltem az anyát akác után.Még most is 1/2 keret fiasitása van, tehát elkél a meleg.)
Felülröl kap még egy takarót,majd a rostaszövetes rács következik és igy jön rá a tető.






Élesebb szemű blogolvasóim észrevehetnek egy érdekes dolgot a keretek tetején. Vajon mi lehet az ?
Nos az a kemény cukorlepény,amely a méhek téli takarmányául szolgál.Az elkészítése roppant egyszerű, csak cukor kell hozzá és víz. Én egy másik receptet követtem, amely még kukoricakeményítőt és borkősavat is tesz bele, na ez igy nézett ki a feldarabolás után:


Állitólag nem szerencsés közvetlenül a keretekre rakni,kell 1 cm, a méheknek, hogy tudjanak a keretek között közlekedni ezért kell a kis fa a lepény alá.



2010. október 16., szombat

Hová tünnek a régi gyümölcsfajták?




Ági kérésére irom most e post-ot, de nem csak konkrétan az almafajtákról –ahogy kérte-,hanem inkább globálisan ,több gyümölcsfajtáról.

Vajon miért  szorulnak vissza/tünnek el a hagyományos fajták? Erre ad áttételesen választ  a Kertészet és szőlészet ez évi 38.számában a Gyűmölcsnemesítői törekvések c. írás ,amelyből most közlök részleteket.

„Az utóbbi két évtizedben felgyorsult a gyümölcsnemesítés, csak mérsékelt övi gyömölcsökből 3000 új fajta született tíz év alatt, tizedük olasz eredetű. A legtöbb, ezer új fajta őszibarack ,de sok a cseresznye, és kajszifajta is termesztésben került.”Azt hiszem ezt nem kell komolyabban kommentálni, az üzemi felületeken az új ,kipróbálásra érdemes fajtákat ültetve azok termése árúalapot képezve eljut a fogyasztóhoz….

„Különböző szempontok vezetik a nemesítőt, a termesztőt és a fogyasztót az új fajták értékeleésekor.A nemesítőnek az a jó, ha fajtájuk sokáig újnak hat, ezért sokáig a termesztésben marad. Kereskedői szemmel a legfontosabb tulajdonság,hogy a gyümölcs jól bírja a csomagolást, szállítást, tárolást és még a pulton is kellő ideig elálljon. A fogyasztó kellemes élményt keres , vagyis a méret és szín alapján dönt , de mind fontosabb számára a beltartalom és a vegyszermentesség.” 
„Alaszka különös példát ad a nemesítésre:ott legföljebb 2 méter magas meggyfajtákat kívánnak létrehozni,hogy a fákat télen teljesen betakarja a hó és megvédje a hídegtől. Természetesen alapkövetelmény a jó fagytürés. Már saját meggy fajtasort termesztenek Alaszkában ,a kis fákról a bogyósok szüretelésére alkalmas kombájnnal takarítják be a gyümölcsöt.”
„A fejlett országokban egy sor gyümölcsöt egész évben lehet kapni , de a cseresznye  és a kajszi idénye is fél évre hosszabbodott. Cseresznyéből ismerünk a Germesdorfi oriásnál  2-3 héttel később érő kanadai fajtákat és valószínüleg nem sokáig kell várni a szeptemberben érő cseresznyére sem.Az az ellenvetés sem állja meg a helyét, hogy az emberek ősszel már nem akarnak cseresznyét enni, mert akkor már más gyümölcsök érnek. Sok országban ahol kevés a hazai gyümölcs, a fogyasztók nem ismerik a természetes érésmenet idejét, a különböző gyümölcsök idényét ….”Ezt én népbutításnak mondanám, erről is a marketingesek tehetnek, emlékeztek még amikor CSAK TÉLEN lehetet banánt kapni? És arra amikor a banán olcsóbb volt az almánál? Tényleg volt ilyen!
„Kajsziból már Magyarországon is tudunk junius elejétől  szeptember végéig érő fajtasort összeállítani.” Hogyan??? Külföldi fajták ültetésével. Ismerek  olyan személyt akinek van francia kajszifajtája, magas áron átveszik tőle, de csak a hipermarketbe lehet eladni, mivel a szedés UTÁN is 2 hétig kemény marad. Na ebből nem főznek se lekvárt ,se pálinkát. És ki van szolgáltatva (szerintem) mert csak egy értékesítési csatornája van!
„A gyömölcstulajdonságok közül még mindig a méret vezet, bár néha szétvállik az igény a nagy  és kis gyümölcsökre.”
„Cseresznyéből egyre inkább a 28 mm átmérőnél nagyobb fajtákat keresik, ilyen például a Carmen fajta, ami akár 40 mm-re is megnőhet.”
Vannak 20-30 dkg-os japánszilvák.A kis méretnél az egy harapásra elfogyasztható méretet kell érteni, mint pl: a lapos őszibarack, vagy a  „gyerek kajszi” néven futó apró gyümölcsű kajszi.

„A piros hússzint az egésszéggel párosítják a marketingben, ugyanis ezek a fajták valóban több antocianint, vagy más színanyagot, antioxidáns vegyületet tartalmaznak. Őszibarack mellett  ilyen alma-és körtefajták is születnek.”
„…Új-Zélandon született már egy évtizede a sárga húsú kivi, amit azóta a magok körül pirosra szineződő , nagyon mutatós változat követett.”

Azért a tudomány szekerét sem mindenki tolja, vannak akik a trenddel szemben haladnak, ilyen az olasz  Isabella Dalla Ragione, aki Umbriában létrehozta az elveszet fák kertjét és a környékről begyüjtött 400 régi fajtát –mintegy megmentve őket az utókor számára. Egy olyan országban ahol ma 3 almafajtát  és 5 körtefajtát termesztenek túlnyomó többségben. Izabella kb 15 eurót kér egy facsemetéért  a befolyt pénzből gondozza és bővíti a kertjét.(forrás:Geo 2008.április) Honlapja itt.

Összegzésképpen elmondható, hogy a régi fajták fokozatos visszaszorulásának, majd eltünésének mindannyian okozói vagyunk.
Hogyan?
A régi fajták már nem elégítették ki az igényeket, vagy mert betegségre fogékonyabbak voltak, vagy mert magasabbra nőttek, kisebb gyümölcsöt adtak, nem egyöntetűen szineződtek, nem akkor teremtek, rosszul bírták a szállítást, stb. így a helyükre a nemesítők újabb a vevői döntésnek( amely igazából sok esetben marketing döntés) megfelelő fajtákat állítottak elő, amelyet a gazdák elültettek , mi pedig mint újdonságot szivesen megvásárolunk, s fintorogva mondjuk, hogy már ez a gyümölcs sem a régi…   
Van hazánkban is 1-2 személy akinél lehet régi gyümölcsöket vásárolni (a Batul alma ismét reneszánszát éli), de tudnunk kell ezek a fajták már nem fognak üzemi méreteket elérni, de a kiskertekben kívánatos lenne az ültetésük (génbank?)
Mindenesetre elgondolkoztató adat( ha igazak a számok),hogy a magyarországi génbankok több mint 9000 gyümölgyfajtát és 5000 szőlőfajtát öriznek, ugyanakkor a fajtajegyzékben csak 400 gyümölcsfajta szerepel.

2010. október 15., péntek

Termelői mézes üveg

2009.02.28-án a XXI. Székesfehérvári Méhésztalálkozó és Vásáron debütált hivatalosan az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) termelői mézes üvege.
"Bross Péter szakmatörténeti pillanatnak nevezte, hogy elkészült a magyar méhészek saját termelői üvege, amelyet speciálisan méz tárolására fejlesztettek ki. Az elnök hangsúlyozta: az egyesület szavatolja, hogy az üvegbe kizárólag csak közvetlenül magyar termelőtől származó minőségi méz kerül. Az üvegeket az orosházi üveggyár készíti, az üzemből csak az OMME megbízó levelével lehet elszállítani az üveget. Ez garantálja az üvegbe kerülő méz eredetiségét és minőségét- fejtette ki." ( forrás: internet)
Az üvegen egyébként Magyarország kontúrja látható hatszögletű méhsejtekből, melynek közepén egy méh és az egyesület emblémája van. Első körben egymilliót gyártottak belőle s most mint OMME tag én is vásároltam belőle.


"Az üveg fő üzenete, hogy a jó minőségű termelői méz megkülönböztetett csomagolásba kerüljön, azonban az üvegben lévő méz nem hordoz semmilyen megkülönböztetett minőségi garanciát a fogyasztó felé. Ugyanakkor fontos tájékoztatni a mézfogyasztókat arról, hogy a közelmúlt hatósági mézvizsgálatai egyértelműen igazolták, hogy a termelői mézek vizsgálata során nem találtak mézhamisításra utaló jeleket, csak természetes eredetű mézet találtak a méhészeknél.
Amit tudni kell az OMME Termelői Mézesüveg használatáról:
  • csak az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagjai használhatják (azaz termelő méhészek)
  • a visszaélések elkerülése végett korlátozzuk a méhészenként igényelhető üvegek mennyiségét: minden OMME tag vásárolhat az előző őszi kötelező méhegészségügyi vizsgálat során megállapított méhcsaládszám, illetve a tárgyévi befizetett tagdíja alapján méhcsaládonként 25 darab üveget
  • az OMME Méz-zárszalagot használó méhészek a megtermelt mézük mennyiségének szükségletében, az igényelt zárszalaggal megegyező mennyiségben vásárolhatnak üveget"                                     (forrás: www.omme.hu)

2010. október 10., vasárnap

Mandulaszüret

Kísérletnek indult, hogy vajon a mi környékünkön is megteremne-e a mandula?
Már nem sokan emlékeznek rá, de a  Hegyaljai szőlőkben annak idején a gazdák ültettek mandulát.A mandula biztonságosan beérik ott ahol a nemes szőlők is, csupán a fagyra érzékeny. Szerencsére ahová a fácskák kerültek nem fagyzugos terület.Fontos még, hogy önmeddő ezért másik fajtával kell telepíteni.
Annak idején-ha jól emlékszem 2004-ben- két Tétényi fajtát ültettünk 20-20 darabot, nem voltak a fák igazán gondozva így most csak14 fa van összesen.

 A kísérlet sikerült, mind a 14  megmaradt fa termést hozott. Én csak a maradékot szedtem le amit létráról kellett szedni, de így is 3 zsákkal lett.



Mókusoknak és egyéb rágcsálóknak

2010. október 9., szombat

Méhészgyülés Miskolcon

Gyönyörű napos időnek igérkezett ma , de a 10 C-körüli hőmérséklet miatt mégis szivesebben mentem a miskolci méhészgyülésre mint mondjuk szőlőt szedni....
A mai nap témája a konténeres méhészkedés volt, ami még nagyon távol áll tőlem, de a jövőt is meg kell ismerni.
Először is mi az a konténeres méhészkedés?
Biztosan látott már mindenki olyat, amikor az IFA platójára vannak a méhcsaládok, olyan 56- 60 család / kocsi.
forrás : internet

Ezt a mennyiséget persze nem egyszerűen felpakolják, hanem a plató 2 oldalán 2 emelet magasan egy szekrény szerű (igy a legjobb elképzelni) kaptárban vannak a méhek, egy sorban 14 család,azon megint 14 (az összesen 28) és a másik oldalon szintén ugyanennyi, igy jön ki az 56 család. Középen  kis közlekedő és kezelő út található , mivel a kaptárakat innen lehet kezelni.

Annyira profi a rendszer, hogy a közlekedő út a felső sorhoz hidraulikusan felemelhető , igy a méhész kényelmesen dolgozik.

Persze a nagy előny az, hogy nem kell a méheket pakolgatni, a konténer vagy a kocsin marad, vagy lábain áll, s ha szállítani kell csak alátolnak az IFA-val s mehet.
forrás : internet

Az előadó méhésznek 8 konténere van + külön pörgető autó a mézkinyeréshez+ egy kiselejtezett hűtőautó a keretek biztonságos tárolásához (mivel az éppen nem használt lépes kereteket le kell fagyasztani a viaszmoly miatt, vagy kénezni is lehet...)
Az előadó elmondta az éves technológiát, hogy ő hogyan csinálja.Itt már semmi sincs a természetre bízva, tavasszal a konténert felmelegíti (a közlekedő úton elhelyezett hősugárzóval), hogy az anya a meleg hatására kezdjen petézni....igy,mire a jó idő beköszönt a családja már megfelelő népességszámmal bír. Nagy előny ez a hagyományos méhészkedéshez képest! De az itatást sem bizza a méhekre, kitalált egy önitatót (levegőfékes itató-olyan mint amit a baromfiaknál alkalmaznak)amit a kaptárra szerkesztett
a fémcső végére egy pillepalackot kell csatlakoztatni

így a méheknek nem kell a hűvös tavaszi napokon kinn repkedniűk (s a hidegben elpusztulniuk), hanem a víz házhoz jön.Egy család a tavaszi szezonban 6-8 L vízet igényel.
 Nézzük meg közelebbről a kaptárt:
Amint a képen is látszik szögvas tartja össze a fa oldalelemeket, oldalt 2 ajtó van a és az alsó részen látjuk az itatót.A kaptár 3 részre tagolódik, alul van a fészek, itt található az anya a méhekkel s ebben a részben telel a család.
ezen a képen jobban látszik a 3-as tagolás és,hogy a keretek hogyan helyezkednek el (forrás:internet)

A felső 2 rész a méztér, ide (s a fészekbe is) hordanak a méhek ,de az anya ebbe a részben nem tud jönni igy itt csak mézes keretek lesznek. A keretek egy fém kerettel vannak összefogatva (a keret felső részén/ez látszik is a képen/) így a mozgatásuk egyszerre történhet,így a munka könnyebb velük. A kiemelt keretek egy kerekes kocsira kerülnek s már gördíthetők is a pörgetőhöz.
Nagyon tanúságos volt megismerni nagy vonalakban a konténeres méhészkedést.

2010. október 6., szerda

A méhek felkészítése a télre.

A néhány esős nap után ma már napos idő volt. Most, már a  méhészeti munkák során a hőmérőt is nézni kell, s lehetőleg kerülni kell a 10 C-alatti kaptárbontást (mivel a méhek már a telelőfürtbe huzódtak, s a megzavarásuk a téli készlet rovására megy).
Ma 15 C volt így a méhek kirepültek.
Megkezdtem a következő atka elleni kezeléssorozatot.Ez már az új ködölővel fog történni, 2 napos ismétlésekben összesen 5 x.
A felhasznált szer a már kipróbált Taktic lesz. 1,5 dl petroleumba 15 ml Taktic-ot teszek. Egy kaptárba 2x fogok fújni, a biztos hatás reményében.







Ilyen szépen dolgozik a ködölő:




Feltettem a szűkitőket is a kijárókra. Erre azért van szükség, mert a népesség már nem olyan nagy s a kijárót örző "személyzet" nem bírna el a támadókkal, illetve a kaptár hője se szökjön el.És az egerektől is véd.



2010. október 5., kedd

Úton.

Van egy rövid (mintegy 5 km-es) rendkívül rossz útszakasz azon az útvonalon amelyet hetente 2-3x megteszek oda-vissza.Most felvonult a Magyar Közút s elkezdődött az éves felújítás.
Minden évben 4-6 dolgozó kivonul az utat csinálni 1-2 napig majd eltelik néhány hónap s az út ismét kátyús.
Ilyen volt az úttest átlagos állapota:

Ez az elkészült munka, amint látható nincs minden kátyú "befoltozva",


  a  mai "modern" hideg kátyúzásos technológia szép munkapéldányát láthatjuk a képen.Vajon meddig bírja?


Pedig van új technológia, ha már  nem lehet normális utat előállítani.
Ja és itt a kátyú eredménye:




2010. október 3., vasárnap

Merlot 2010.


A többnapos eső elmúltával megkezdődhetett a Merlot szedése.


Bár az alábbi képen viszonylag szép szőlő látható, azért nem ilyen jó a helyzet. Az ültetvény megsínylette  a többnapos esőt, s a szürke rothadás fellépet.