2010. június 30., szerda

Még egyszer a rovarölőszerekről.

Az előző bejegyzésemhez fűzött hozzászólások arra késztettek,hogy a rovarölő szereket egy kissé ismertessem.Persze közérthetőbb módon....
A rovarölő szereket sokféle szempontból csoportosíthatjuk, én most mindet egy kalapba vettem a jobb érthetőség kedvéért.És csak a méhveszélyességi kategóriát emelném ki, mivel Beatrice kérése erre irányult.
Előljáróban meg kell említenem a Forgalmi kategóriákat mint fogalmat-bizonyára hallottatok már róla.
A készítményeket forgalmi kategóriába sorolják: I-es, II-es, III-as(szabadforgalmú),az I és II-t. szakhatóságok álltal kiadott engedélyel lehet megvásárolni, míg a III. vásárlásához és felhasználásához külön engedély nem szükséges(mindenki alanyi jogon vásárolhatja-ez nem vicc így szól a megfogalmazás).
Méhveszélyességi kategória:
méhekre kifejezetten veszélyes- ha a szerrel érintkező  méhek 90-100 %-a elpusztul ill. a szer ezen hatása 12 óránál tovább tart. 
méhekre mérsékelten veszélyes- ha a pusztulás 60-100 % ill. a szer  ezen hatása 8 óránál rövidebb ideig tart
méhekre nem veszélyes( nem jelőlésköteles)- ha a pusztulás elenyésző ill. nincs vagy a hatóanyag mérgező ugyan, de rendeltetészerű felhasználás esetén a méheket nem veszélyezteti.
Nézzük akkor hogyan is kell használni a szereket(ez az a rész amit nem igazán tudtam kifejteni!!)
A mérsékelten veszélyes szereket un. méhkimélő technológiával alkalmazhatunk, vagyis virágzó állományban este a méhek repülése után, 19-23 óra között biztonsággal alkalmazhatjuk
A nem jelőlésköteles készítmények virágzó állományban ill. méhek közelében veszély nélkül felhasználhatók. 
Szeretném felhivni a figyelmet arra a tényre,hogy pl. ha a fa nem , de alatta a gaz  vagy virág éppen virágzik akkor a fát permetezve már virágzó állományt permetezünk( mivel a méhek ott vannak). Tehát ekkor 2 megoldás van, vagy a mérsékelten veszélyes méhkimélő módon, vagy a nem jelőlésköteles termékek használata bármikor!//BEATRICE remélem igy érthető!!!//


Nézzük a szereket

( a felsorolás az aktuális állapotott idézi/ 2010.06.hó/, nem tartalmazza az összes rovarölő szert, hanem csak az ismert ill. a gazdaboltosi hálózatban fellelhető szereket gyűjtöttem össze)


Actara 25 WG (III.forgalmi kategória)      kifejezetten veszélyes
Agrol plusz  (III)          nem jelölésköteles
Apacs (III)       kifejezetten veszélyes
Bi 58 (II)             kifejezetten veszélyes
Bio-sect (III)       nem jelölésköteles
Biscaya (II)     nem jelőlésköteles
Calypso 480 SC (II)  nem jelőlésköteles
 Chess 50 WG (III)   nem jelőlésköteles
Confidor 200 OD (I)  kifejezetten veszélyes
Confidor 200 SL (II)  kifejezetten veszélyes
Coragen 20 SC (II)  nem jelőlésköteles
Cyren EC (I)              kifejezetten veszélyes
Danadim progress (II) kifejezetten veszélyes
Decis 2,5 EC (III)      mérsékelten veszélyes
Decis mega (II)         mérsékelten veszélyes
Dimilin 25 WP (III)   nem jelőlésköteles
Dipel (III)                 nem jelölésköteles
Dipel ES (III)           nem jelölésköteles
Drip-plusz (III)        nem jelölésköteles
Envidor 240 SC (II)kifejezetten veszélyes
Fendona 10 EC (II) mérsékelten veszélyes
Floramite 240 SC (III) nem jelölésköteles
Insegar 25 WP és WG (II) mérsékelten veszélyes
Judo (II)                  kifejezetten veszélyes
Karate 2,5 WG és Zeon 5 CS (III)mérsékelten veszélyes
Kohinor 200 SL (II) mérgező
Laser (II)               mérsékelten mérgező
Match 050 EC (III)  mérsékelten veszélyes
Mavrik 24 EW (II)  nem jelőlésköteles
Megatox 40 EC (II)  kifejezetten veszélyes
Magus 200 SC  (II)  nem veszélyes
Mospilan 20 SP (III)   nem jelölésköteles
Nomolt 15 SC (III) nem jelölésköteles
Omite 57 E (III) mérsékelten veszélyes
Ortus 5 SC (II)  nem jelőlésköteles
Pirimol 50 WG (III) nem jelőlésköteles
Pyrifosz 25 CS  (II)  kifejezetten veszélyes
Pyrinex 25 CS  (II)   mérsékelten veszélyes
Runner 2F (III)  nem jelőlésköteles
Sanmite 20 WP (III)  mérsékelten veszélyes
Sherpa (III)  kifejezetten veszélyes
Sumi-Alfa (II)  mérsékelten veszélyes
Talstar 10 EC (III)   kifejezetten veszélyes
Teppeki 50 WG (III)   nem jelőlésköteles
Vektafid A és R  (III)   nem jelőlésköteles
Vertimec 1,8 EC  (II)   kifejezetten veszélyes
Warrant 200 SL  (II)   mérgező

Tehát a táblázat alapján amit én ajánlanék (méhekre nem mérgező, szabad forgalmú, kis kiszerelés /10 L víz/a Chess, Calypso, Pirimol mint általános rovarölő szereket.

2010. június 21., hétfő

Almapermetezési gyorssegítség

Köszönöm a figyelmeztetést! A leirás alapján varasodás lesz az alma betegsége...
Az időjárás továbbra sem kegyes hozzánk...
A rendkivüli csapadéknak "hála" a mi almásunk is varas, de erről a jó hirről megértitek, hogy nem számoltam be.Ebben az időben,- amikor egyszerre 40-50 mm csapadék zúdul le- a permetezési forduló( vagyis a 2 permetezés között eltelt idő) a megszokott 7-9 nap helyett max. 5 napra tehető-szerintem !!Azért mert a szerek ennyi időt tudnak biztonsággal védeni. Namármost nekünk a megáradt Ronyvával is szembe kellett nézni + a mézpergetés + a munkahelyem ,sajna nem birtam volna 5 naponta permetezni, igy az almásunk "elszállt".Ezt csak azért irom le, hogy rámutassak, aki szép kinézetű almát akart az éven előállitani az bizony a fent említett gyakorisággal permetezet.De tudni kell, hogy szinte minden almáskertben van varas alma, 10-80 %-ban!

A mostani teendők:
Állapitsátok meg, hogy mekkora a kár( vagyis a deformált almák száma), érdemes-e védekezni?
A deformált almát, ha nem sok van érdemes leszedni és elásni,elégetni (csak nem a fa alatt hagyni!!!) abból már alma nem lesz, csak feleslegesen táplálja a fa. A levelet nem szabad leszedni, mert ugye a fotoszintézis...
A leveleket ősszel rezes lemosással kell fertőtleníteni és ilyenkor ajánlatos N-tartalmú műtrágyát adni hozzá( minnél magasabb annál jobb,tehát min. 34%-os ammónium-nitrát,de a Karbamid még jobb lenne,de az már veszélyes),hogy a levelek minnél hamarabb lebomoljanak-ne legyen élettere a gombának! A leforgatás is nagyon jó!
Ha van még megmentésre váró alma akkor használjátok a SCORE 250 EC, ALFA_SOLO 250 EC,TOPAS 100 EC felszivódó szerek bármelyikét, ha van otthon CHORUS 75 WG az is jó, de ha nincs akkor inkább azt ne vegyetek mert az előbbi szerek jobbak.Én az első 3-at ismerem ,lehet ,hogy van más is ami jó!!
Fontos a kontakt partner is:mankoceb: Dithane DG , Dithane M-45,Vondozeb
                                         kaptán: Merpan, Orthocid, Captan ( azt hiszem ezek I.kat. szerek!)
 A dózist nem irtam,nos ez a legfontosabb....a Topas-ból még veszélytelen időben is az előirtnál 20%-al többet kell adni-különben nem hat.///A mostani veszélyes időben pedig...szóval mindegyiknél min. dupla dózis, a kontakt szereknél viszont csak az előirt alsó dózist, mert ezek a levélszövetet vékonyítját és a gombának "utat törnek",de az eső miatt nem hagyhatjuk ki őket.Az első permetezést kövesse a következő 5 nap múlva.///ez azért ne legyen publikus/// Nézzetek olyan leveleket amiken még nem látható a gomba, jelöljétek meg cérnával a szárát( hogy később is megtaláljátok)ezeken lehet a permetezés sikerét lemérni.Illetve a gombás leveleken is a vegyszernek be kell szárítania a gombatelepet, vagyis a folt szélének el kell halnia.Kép a beteg levélről .http://www.plantprotection.hu/modulok/magyar/apple/scab_app.htm
A rovarkártétel nem volt beazonosítható,nem tudom ,hogy levéltetű vagy molykártétel ami ellen megoldás kell?
Levéltetű
Molyok
Mindenesetre próbálok olyan szert ajánlani ami kis kiszerelésben(gazdabolt) is kapható és mind a 2 kártevőre alkalmazható.A molyprobléma az nem egyszerű sajnos.
Alkalmazható szerek: Mospilan, Bi 58,Karate, Danadim progress,Dimilin, Calypso( ha virágzó növény van a közelben-méhek) A rovarölő szerek az előirt dózisban alkalmazhatók, de arra figyeljünk oda ,hogy a levéltetű soknemzedékes emiatt ugyanazt a szert  1 -2 évnél tovább ne használjuk ill. egy tenyészidőszakban ne csak azt használjuk, mert kialakulnak az ellenálló rasszok.
Ajánlom ezt az oldalt,jók a leirások,csak a szerek jórészét közben kivonták....

2010. június 20., vasárnap

Mit csinál a méhész ha esik az eső ?

A válasz egyszerű, valami időszerű benti munkát.
Az anyanevelő kaptárak úgy tünik jól teljesítenek, amelyik itthon van abban a méhek az üres kereteket kezdik beépíteni-nos ez nem kívánatos dolog, ugyanis számomra nincs semmi értéke-igy időszerű részükre keretet biztosítani.
Nézzük hogyan is kell.
A mai keretek a következő részekből állnak:
-keretlécek
-acéldrót
-műlép

Hálózás
A műlép mentén vékony(0,4 mm)acéldrótot feszítünk ki és a műlépbe olvasztjuk.Ezzel a keretet szilárdabbá tesszük.A hálózás többféle lehet, álltalában a kerete vízszintesen és függőlegesen is feszitenek ki drótot én azonban csak függőlegesen V alakban.

A drótot a keretlécbe fúrt lyukakon keresztül füzöm át, ehhez egy lemezből készült mintát használok amelyet a keretlécre téve rögtön furhatom a lyukat.

Az acáldrótot(sodrony) méretreágom és a keret alsó lécének közepétől indulva befüzöm a keretbe.Ez azért jó mert csak a drótmennyiség felét kell jobb illetve bal oldalra fűzni. A sodronyszál  mindkét végét egy-egy bevert szegre tekerem(ideiglenesen) és az  egyiket beverem a  felső keretlécbe, majd elkezdem megfesziteni a drótot/sodronyt -ehhez kombinált fogót használok.Amikor feszes-akkor jó amikor peng a drót-a második szegre tekerem és a szeget beverem.

Műlépezés
Ez egy nagyon körülményes munka,mert a jól beragasztott keretet szépen kiépítik, de volt már, hogy nem volt jó a beolvasztás és a műlép felkunkorodott-na ezt nem építik-igy ezt újra kellett ragasztanom.
A műlépet a karácsonyi vásárok csavart gyertyáiból mindenki ismerheti mert bizony abból készül. A méhészek a keretük mérete alapján veszik és ha jól emlékszem 50 db/csomagban.
A műlép a lép középfalát utánzó viaszlap amelyen a sejtek hatszögletű alapjait találhatjuk
 A képen látható szürkésfehér bevonat nem hiba, ha a műlép sokáig áll akkor képződik.A bevonatot a viasz átalakulása okozza.A szürke réteg eltünik,mihelyt meleg éri, mert a viasznál előbb olvad: 63 C helyett 39 C-on.
A beolvasztáshoz beolvasztó deszkára van szükség,ez azért kell, mert a műlép
a keret közepén foglal helyet és az olvasztásnál a deszka ebben a magasságban tartja.Nem kell valami nagy dologra számítani, méretre vágott furnéllemez amelyre lécdarab van szögelve.

A sodrony beolvasztásakor a műlépet és a hálózott keretet az olvasztódeszkára fektetjük

Ezután előveszem a nagyon speciális szerszámokat, a hajszárítót és a csavarhúzót! A műlépet kissé átmelegítem a hajszárítóval,

majd a sodronyszál mentén melegítve a csavarhuzóval a drótot a műlépbe nyomom.

Általában 2 sejtsoronként nyomom be a drótot. A melegítéssel vigyázni kell mert a műlép hamar olvad de előtte hullámosodik ami szintén nem jó mert nehezen építik ki a méhek illetve a keretünk sem lesz szép.
A műlép nem pontosan illik bele a keretbe,ez azért van mert a méhek valahol úgyis kirágják, mert közlekedniük kell. Ezért az olvasztásnál már úgy igazitom,hogy az egyik oldal és az alsó rész legyen az "útvonal",a szabadon maradt oldallal kerül be a kaptár kijáró felőli részébe.
Egy ilyen kis méhészetben mint az egyém ezzel a módszerrel is megcsinálom a szükséges kereteket, de nagyobb méhészetek beolvasztó készülékeket használnak.

2010. június 18., péntek

Múzeumok Éjszakája 2010 .Már az előzmény sem semmi.....

Javában készülök a Múzeumok Éjszakája programra.Természetesen az első lépés a honlap megtekintése és a látnivalók szűrése. Találtam is egy számomra érdekeset, ezt.
Ahogy le van írva, telefonon bejelentkeztem 8.25 perckor, senki nem vette fel se a mobilt se a vezetékest. Ja Budapest, ott még olyankor nem kezdődik a nap... Következő időpont 11.15 ekkor már sikerült beszélnem a kedves női hanggal aki közölte, hogy a létszám betelt ! Puff neki, pedig jó lett volna. De inditanak még egy csoportot oda beír! Szerencsém van. Kérdezem mikor indul a másik csoport mivel az első ugye 13 órakkor....és én VIDÉKI (a Budapestieknek így kell mondani,mert rajtuk kívül mindenki az!!) vagyok és úgy kell a felutazást szerveznem...Megkérdezi a kollégáját.....



itt tartok egy kis hatásszünetet, hogy kedves olvasó eldönthesd, ha te szerveznél egy ilyen bemutatót amely 3 órán át tartana és az elsőt 13-16 óráig szervezted le akkor a következőt vajon mikorra tennéd?







esetleg 1 órával utánna???













vagy mondjuk 1/2 órával előbbre????









Nem nyert, bármit gondoltál ki!!!!
(a megfejtés lejjebb)

















A helyes időpont augusztus 28 !!!!!!!!!!

Ne kérdezd miért, de akinek eddig elmeséltem mindenki nevetett.
Igy maradunk lokálpatrióták és a tömeg helyett a Miskolci rendezvényt látogatjuk...

2010. június 8., kedd

150.000 km

Ennyit futott eddig a KOBra...

Erről mért kell megemlékezni? Igazából nem is tudom, de úgy gondolom, ha az autó minden nap elvisz és visszahoz és ezt  gondnélkül teszi akkor ennyit megérdemel.Persze azért pezsgőt nem öntök a hűtővízbe!!
A post nyomán elgondolkodtam, hogy ebben az évben lesz 20 éve, hogy megkaptam a jogosítványomat.
A családi Trabanttal kezdődött az utak felfedezése, majd a "rutint" a családi Polski 125 ("nagypolski") hozta meg,ezt követte a máig meglévő Opel Astra,amely minőségi ugrás volt ezt azért nem kell ecsetelnem.Közben munkába álltam és jöttek a szolgálati autók sorba: VW Caddy ezt nagyon szerettem igy az első igazán saját autóm is VW Poló lett. Munkahelyváltás, ezzel együtt új cégautó(k) birtoklása.. Peugeot Partner I. aztán P.Partner II. (a KOBra) és amig a Kobra "betegeskedett" jött a P.Partner III. -azért ebbe is tettem pár kilométert.

2010. június 7., hétfő

1 éves a blogom.

Ide most valami nagyon romantikusat kellene irni,de az igazság az,hogy addig vártam az 1 éves születésnapra mig szép csendben elfeledkeztem róla.Igy utólag kell pótolnom.

2010. június 6., vasárnap

Új kaptárak és készülő anyanevelő

Ez a hónap úgy tünik a méhészkedéssel fog eltelni, a kajszit és szőlőt már jó ideje nem láttam (az eső miatt járhatatlan volt, most pedig az árvíz miatti kerűlővel való hazajárás veszi el minden erőmet-igen annyira jó minden nap 19.00 körül hazaérni...).
Ha jól emlékszem áprilisban rendeltem 4 kaptárt(15 keretes alul virágporelszedővel), amely junius elejével lett volna kész, de nem lett! Igy a rendelés maradt és rendeltem még 3 db 15 keretest amit kb. 2 hét alatt teljesített is a mester.Egyébként Szomolyáról valók a kaptárak...igen ahol a kaptárkövek vannak.


Közben én is nekiálltam un. anyanevelő "kaptárt" készíteni,aminek a lényege az, hogy az erős családtól( vagyis ahol sok méh van) elveszek 3 keretet (fontos,hogy legyen rajta napos pete, mert ebből lesz az anya) és az anyanevelőben a méhek nevelnek maguknak anyát, megalakitva ezzel az új családot. Az anyanevelő egyébként egyidejüleg 2 anya nevelésére ad lehetőséget, az egyiket max. 4 kereten a másikat 3 kereten,köztük kivehető furnéllemez biztositja az átjárhattatlanságot( szép szó).Ha nincs anyanevelés akkor a furnérlemezt kihúzva 7 keretes kaptárként is funkcionálhat, például rajok befogásánál. Na ez az anyanevelő készitő projekt is leállt, mert a munkám mellett nem jutott időm a befejezésre.A képek még májusban készültek azóta már készen van és megindult az anyanevelés....




2010. június 3., csütörtök

2010. június 2., szerda

Jön a víz !

A folyamatos esőzés miatt az egész országban mindenhol megáradt folyókról és patakokról hallani.Miskolcon ismét kiöntött a Szinva, a Sajó és a Hernád is elég magasan van. Mindenesetre Miskolc határában már felkészültek a vízre...



Sátoraljaújhelyben is magasabb vízet vártak, de most a Ronyva töltését homokzsákokkal erősítették meg, igy a víz nem tudott (sajnos egy helyen betört) betörni. A mi házunk előtt pár méterrel megállt, de a pincében megint áll a víz.
Új településneveket tanulhatunk meg: Rakacaszend,Meszes,...több mint 500 település áll ma vízben Magyarországon.

A mai ár megtekinthető a youtube-n is, itt.