2009. szeptember 29., kedd

kaktusz



S.újhelyben készitettem a képeket az éppen virágzó kaktuszainkról. Nem tudom a tud.nevét -aki tudja kérem irja meg-de egy kaktusztól nagy teljesitmény ilyen virággal előállni.

2009. szeptember 27., vasárnap

szőlőszüret

Csütörtökön megtudtam,hogy vasárnap szüret.Volt pár napom a felkészülésre.A helyzetet neheziti,hogy az előző évekkel ellentétben most a csille nem a sorok végén lesz letéve,hanem mintegy 5 km-re a falú másik végén és RAJTA MARAD A KAMIONON! Tehát csak a zsákos módszer jöhet szóba (persze minden évben zsákba szedjük)

és a távolság miatt több emberre lesz szükség.

Hogy bonyolódjon a dolog a Chassellast és a Cserszegit is 1 nap kell leszedni. Ugyanakkor jön 2 vevő akinek Merlot is kell igy ebből is kell szedni!
Sajnos vagy szerencsére látszott,hogy nincs akkora termés mint tavaly de,hogy mennyi azt nehéz megjósolni,mind a két fajtánál.
Azt gondoltam,hogy a 2008. rekord volt a Chasselasnál (0,3 ha-on 56 q minimum tillage műveléssel) mig a Cserszegi amely 2003-as telepitésű most kezd beállni, igy a 2008. mennyiség 40 q volt. Mostani évben többet költöttem rá, és a szőlők a következő mennyiségekkel hálálták meg:
Chasselas: 17 q
Cserszegi füszeres: 20,5 q
Azért a 2 szőlőtől egy 50 q termést elvártam volna!Igazából a cserszegi lepet meg nagyon,mert volt rajta termés ,csak a szárazság miatt kevés lé lenne benne?
Az este összeadogattam mit költöttem rájuk(a Merlot-ra is ) és eddig -5000 Ft-nál tartok,úgy ,hogy nem tudom még a müv.költséget és a saját munkát nem számoltam bele.Persze még a Merlot hátravan,de tavaly csak 21 q adott,ha most csak 10 q lesz?És már ebből is leszedtem 400 kg-ot....(tehát marad 600).
Igen a legjobbat hátrahagytam és ez az ár:35 Ft/kg. Két éve még a Merlot és a Cserszegi 80 Ft/kg áron ment .Csak sajnos még akkor alig termet. Tavaly fele ár(40),de dupla termés igy még kinézett valahogy ,de most....
Csak érdekességképpen jegyzem meg ,hogy a Cserszegi 20 fokos, a chasselas 16 (ez nem is szokott több lenni).Ime egy szép töppedő, a vállán már asszúsodó Cserszegi:
Egyébként a kamionostól megtudtam,hogy a termést a "borháromszögbe" viszi,javitó minőség lesz a szőlőnkből.

2009. szeptember 23., szerda

Mindig is szerettem a szellemes elnevezéseket,így a legutóbbit megosztom veletek.
Ma reggel a rádiót hallgatva a "hang" a Kárpát medence helyett Árpád medencét mondott.
Mivel más is így hallotta nem én értettem félre. De nekem nagyon tetszik,így ezentúl így fogom használni.

2009. szeptember 20., vasárnap

A gyönyörű őszi időjárásban kirándultunk a Tállyai Patócs hegy környékén. Egyszerű túrának indult -mintegy 1 óra időtartammal-de a járhatatlan utak miatt 3 órásra sikeredett. Csak egy hegyet akartunk megmászni,de három lett belőle.Legalább egyszerre bejártuk az összeset.
A túra kezdetén megkóstoltuk az aranyló szőlőszemeket:
Rácsodálkoztunk,hogy mennyire köves a talaj:
Azért Tokajhegyalján sem fenékig tejföl az élet,ime egy "gondosan" művelt tábla:
Van aki sohasem adja fel(szerencsétlen nyirfa megpróbál élni a sziklában):

2009. szeptember 19., szombat

A tegnapi nap Zagar jegyében telt.Kissé későn indultunk Miskolcra ,de pont odaértünk 21.00-ra csak kár volt sietnünk mivel a koncert mintegy 30 percet tolódott. De kellemes 2 órás koncertet kaptunk cserébe.Nekem kissé furcsa ,hogy a mai koncerteket ilyen űlösre szervezik,vagyis a koncert alatt csak ülsz a széken aztán a szám végén tapsolsz...
Na mindegy .
Az alábbi számokat játszották(a teljesség igénye nélkül):
















a mindenki állttal ismert számot nem játszották.Sajnos..:


Nekem egyébként az eastern sugar a kedvencem és ezt kissé átszerelve (akusztikusabban) adták elő. Ez a szám szerepel Török Ferenc Szezon c. filmjében.
Az énekes egyébként Ligeti György volt(a koncerten és a klipben is) aki teljesen más mint a klipben.Mivel ez a kedvencem ezért mégegyszer:
/sajnos a gép a bejegyzés aljára tette és nem tudom törölni.Bocs./

Meg kell említenem a csemegeszőlőt amely már tökéletesen érett:

A szőlő fajtáját tekintve piros és fehér chasselas ,ilyen szép nagyra is megnőhet.Csak sajnos a növényvédelmét elb....k igy lisztharmatos és mintha meglenne perzselve.Most kijelentem,hogy nekem semmi közöm hozzá!!Sajnos nincs rá semmi piac nagy valószinúséggel 35 Ft-ért lének lesz leadva és talán majd valamikor ki is fizetik( az előző évit sem kaptam még meg).Sajnos a mai világban ennek is örülni kell...

Egyébként néhány tőke így néz ki(nem akarok nagyképű lenni,hogy mind ilyen).


2009. szeptember 15., kedd

Már 5 napja,hogy új "hobbim" van és ez a futás.
Régebb óta tervezem,hogy elkezdem de most elszántam magam!
Hogy miért?? Mert szeretnék a fölös kilócskáktól megszabadulni(még csak 79 kg vagyok),és az ált.kondíciómnak is jót tesz.Meg aztán itt a H1N1! Meglátjátok lesz még ebből pánik az ősszel!!
Mivel az utca utolsó házában lakunk és a "közvetlen szomszédunk"már szőlőültetvény így a kertkapun kilépve azonnal a természetben találhatom magam.Kellemes földuton edzem magam(ha jön az "esős évszak" akkor marad az aszfalt. Közben nézem a világhálót és megpróbálok minden használható információt összeszedni, pl.:edzésterv,nyújtások,bemelegítés,stb. Először azt hittem ,hogy az előbb felsorolt dolgok hülyeségek,de nem már többször is hallottam,hogy a futás után mindenki azt vallja,hogy felszabadult és tényleg én is azt érzem... utánaolvastam és meglepett az is ,hogy a fogyáshoz min.40 perc aktív mozgás kell,vagyis ennyit kell futni.De ez elsőre nem megy ehhez kell az edzésterv.30-on túl a bemelegítést is komolyan kell venni és a futás utáni izomregenerálódáshoz szükséges a nyújtások helyes alkalmazása.
Egyébként mintegy 30 percet mozgok most ennek nagy része futás a maradék gyaloglás.Én percre nem mérem.Van benne egy dombra felfutás is ,na ott készítem ki magam...

2009. szeptember 14., hétfő

Ismét rendezvény.....

Ez egy kissé messze volt,majdnem a Román határnál. Elölre kellett regisztrálni és mivel én a 442-ik voltam igy számoltam rá,hogy nem lesz kis rendezvény.A Dekalb/Monsanto a magyar mezőgazdaság szerintem legnagyobb résztvevője,mintegy 31 üzletkötő és 4 területi vezető gondoskodik arról,hogy a termelők lehetőleg Dekalbot vegyenek( és ha Glialkát veszel akkor te is öket erősited).
Szóval nagy rongyrázás volt, a vendégeket kismozdony vitte a 300 m-re lévő bemutatóhelyre.
A bemutató is látványos volt:
Néhány mondat a helyszint biztositó cégről.A Kutas 95 Rt. mintegy 3000 ha-on gazdálkodik és 2000 ha-t integrál.A határ közelségét kihasználva Romániában is müvel területeket. Nagyon látványos a telephelye ,rendezett,tiszta terület.
A kép a SZÁNTÓFÖLRŐL BEFELE jövet készitettem,tehát 2 sávos út vezet a területre. Én ilyen telephelyet még nem láttam.Igazi XXI.század.Gratulálok hozzá.

2009. szeptember 9., szerda

Meghivót kaptam a Summit-Agro rendezésében lebonyolitandó XI. Kalászosgabona fórumra Visegrádra a Hotel Silvanusba.
Országos volt a fórum, a szakmai előadásokat is neves előadók jegyezték. A fárasztó előadások után regenerálódhattunk a hotel vellness részlegében és megcsodálhattuk a gyönyörű panorámát.
Már odafele és vissza is a nemrégiben átadott MO- on mentünk igy a Megyeri hidat is igénybe vettük.

2009. szeptember 6., vasárnap

Régiségvásár

Ismét elérkezett a hónap első vasárnapja így régiségvásár Miskolcon. Gyönyörű napos idő volt így nem csoda,hogy sokan kijöttek. Az árusok száma is gyarapodott szerintem egy 20-30%-al. Nagy vásárlások nem voltak, mindenki megkérdezte a neki tetsző áru árát aztán tovább ment.Igazából mindenki egy jó kis ingyenes programot lát a dologból.De ez nem baj szerintem.
A nagyszámú érdeklődő mindkét oldalról vajon a gazdasági válság következménye??

Én is vettem 3 könyvet.



Nálunk is készülget a téli aszalvány: szilva,őszibarack,körte(itt vilmos),szeder

ez az első próba aszalás kissé túlaszaltuk de van bőven alapanyag a tökéletesitéshez.

2009. szeptember 4., péntek

Ma Sárospatakon voltam BASF és MALAGROW rendezvényen.
12.30-tól kezdődött a rendezvény mégpedig utazással(vagyis busszal kimentünk a szőlő ültetvényt megnézni).
Képek az ültetvényről:
A képen középen és kissé féloldalt a tulajdonos.
Az alábbi képen lévő szőlőfürt"madárkás" vagyis hiányosan termékenyült.Ami elsősorban Bór hiány (virágzás előtt és alatt mikroelempótlás/B/),de most megtudtam,hogy a mostani szélsőségesen meleg is kiválthatja.

A következő kép szintén hiánybetegség , mégpedig Kálium hiány:
Megkaptuk a technológiát is így azt is közzéteszem:
A terület bejárás után a sárospataki moziban folytatódott a rendezvény.Az első előadó a Tokajhegyaljai Borkombinát vezérigazgatója volt aki tájékoztatott az aktuális felvásárlási árakról: 50 Ft/kg körül és az asszút igazából nem is akarnák felvásárolni. Csak szerződöttektől vásárolnak,akinek nincs /mint pl. nekem/az nem is reménykedhet ,hogy a nagy állami mammut megveszi a szőlőjét. Engem igazából csak ez az előadó érdekelt igy a többiről megpattantam.Egyébént a minisztériumból volt egy fickó aki a telepitési támogatásokról mondta el a mondandóját( az is bolond aki most telepit) és a 2 rendező cég képviselőinek előadásai voltak még hátra.

Bár nem ehhez a témához tartozik, ma találtam egy új számot: P.Mobil: Miskolc
http://www.youtube.com/watch?v=qTEbHkDdRcs