2009. június 30., kedd

Ma sikerült a KOBra átlépte a 100.000 km-t.
Egy fotó sorozattal örökítettem meg az eseményt:



Ma sikerült a KOBra átlépte a 100.000 km-t.
Képek a dologról:

2009. június 27., szombat

A napraforgó tábla most igy néz ki,ez a környék tábláihoz képest eléggé ki van nyilva lehet,hogy ez később előny lesz??Vagyis átviszem majd a méheket máshová?

A néhány nap alatt lezúduló eső( mintegy 60 mm) miatt néhány napig nem tudtam megnézni a méheket.De azért ők dolgoztak:
az épitőkeretek kiépitve,


és már méz is van.


A peretőm is július elején megérkezik, addig fedelezőállványt kell csinálnom.
Az utam során találtam szabolcsban ezt az érdekes táblát:
Aki nem ért hozzá, annak megjegyzem,ami kisebb méretben sorol a képen az is napraforgó!

A napraforgó magva elfeküdt és az eső hatására kikelt, igy erősen heterogén tábla alakult ki,amely a gyomirtást,növényvédelmet,betakaritást megneheziti. Kiváncsian fogom figyelni,hogy mi lesz a sorsa. Mindenesetre érdekes.
A tavaszi árpa betakaritása megkezdődőtt,de ezt a munkát is hátráltatja az eső.Mindenesetre ezt a képet a kalászosoknak szentelem:

2009. június 21., vasárnap

méhek a napraforgóban

Egy gyors helycsere és a 2 család máris 163 ha napraforgó szélén találta magát.Már néhány virág is van,végre időben sikerült áttelepitenem őket.
A mustár sajnos nem volt annyira jó mint gondoltam: néhány virágporos keret és 1/2 keret fiasitás az eredmény.De a napraforgó remélem jobb lesz! És a pergetésre remélem a pergetőm is megérkezik!!

Szerencsi Gazdanapok

A szombat ismét munkával telt,majd délután és este a céges szezonzáró bulit tartottuk.Jól indult,de aztán az eső is beladot apait-anyait igy majdnem elmosta...

A vasárnap a szerencsi gazdanapok keretében telt volna,de ez a rendezvény is évről-évre gyengébb.

Tűzoltás2

A tűzoltás úgytűnik sikerrel járt,mármint ami a varasodást illeti:





A rovarőlős kezelés nem hozta meg a kívánt eredményt,mert sok levéletűt találtam:



mindenesetre most is védekeztünk ellenük ,de újabb gond ,hogy az almamoly is jelen van:

2009. június 15., hétfő

Tiszavirágzás

Mivel vasárnap a permetezéssel voltam elfoglalva,nem juthattam el a Tiszapartra ahol ekkor volt a tiszavirágzás.Cserébe a mai nap megfigyelhettem a Tiszadob,Tiszalúc közötti pontonhidnál.

2009. június 14., vasárnap

Tűzoltás

A hétvége a körte és alma megmentéséről szólt.
Mint pénteki területbejárásom során kiderült a vilmos körte kb 50%-a varas ,mig a téli fajták kb 10%-a lett beteg.
Az almánál már komolyabb a helyzet,fajtától függetlenül mindegyik megfertőződőtt. A levélen komoly tünetek láthatóak,még a gyümölcsön nem,igy talán van esély a szüretre.Bár szerintem mintegy 30%-os kár most is látható.Tehát tűzoltásra van szükség, a gomba támadását vissza kell szoritani,ezért max.vasárnap permetezni kell:

védelem a körtésben

és az almásban

Az alkalmazott szereket nem írom le mivel annakidején elég komoly összeget kellett a tudásért fizetni egy külföldi szaktanácsadónak,és a technológia már bizonyitott-tehát engem meggyőzött.

Mivel kellőképen összekentük magunkat,egyből adott volt a dolog,hogy a S.újhelyi szőlőt is permetezzük le.Itt csak az atkák régebbi szivogatását lehetet látni. Itt Quadris Max-ot használtunk(figyelem II.kat.szer) lombtrágyával kiegészitve.
Néhány inycsiklandó kép a most érő gyümölcsökből:


















2009. június 12., péntek

ez Borsod

Most olvastam:

Rendőrökre támadtak Olaszliszkán


Megtámadtak két rendőrt Olaszliszkán, egyiküknek átmenetileg még a fegyverét is elvették. A rendőrök egy verekedést próbáltak megakadályozni, a randalírozók azonban nekik estek. A járőrök csak gázsprével tudták ártalmatlanná tenni a támadókat. Két ember ellen hivatalos személy elleni erőszak miatt nyomoznak.

Olaszliszkán több ember támadt rendőrökre, mikor azok megpróbáltak véget vetni egy verekedésnek. Az atrocitás még kedden történt, a rendőrök egy verekedés miatt szálltak ki, és távozásra szólították fel a randalírozókat. Az egyik férfi, akinek a nadrágzsebében kés volt, megindult a járőr felé, és fenyegetőzni kezdett. A kést a rendőrök elvették tőle, ám mielőtt sikerült volna megbilincselni, a férfi élettársa és 15 éves fia rájuk támadt, és kutyáikat is rájuk uszították.

A férfi, akitől elvették a kést, a csetepatában kiszabadította magát, és földre lökte az egyik rendőrt. Elvette a pisztolyát is a fegyvertáskájából, és ráfogta a rendőrre. A másik járőr ekkor gázsprével lefújta a támadót, aki eldobta a fegyvert. Ezután sikerült elfogni az agresszív férfit és fiát.

Mindkettejük ellen csoportosan és felfegyverkezve elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak indult eljárás, egyiküket a Miskolci Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezte - közölte Martossy György, a Borsod megyei főügyészség szóvivője.



végre péntek...

Annyira jó,hogy holnap szombat és mehetek DOLGOZNI!
Igaz csak kb. 3 óra lenne,ha csipkedném magam,de sajnos ahogy én ismerem magamat 12-ig megfog tartani....
Addig is egy kép az örök kedvencről:

Ja igen végre rájöttem,hogyan kell a képeket és a szöveget helyesen összeállítani.

almásban

A mai nap a munkám miatt Nyíri környékére kellett mennem.
Ha már ott voltam megnéztem a körtést és almást.
A sejtésem sajnos beigazolódott: apuka ötlete,hogy ne permeteztessük a gyümölcsöst,na az nem jött be.
A Vilmos körtén kb.30-50%-os varas körte van, a többi fajta azért nem olyan rossz.
Az almán a levélen van a varasodás,a gyümölcsön még nem látható,ezidáig.Mindenesetre sürgős védelemre van szükség.
Délután Lévainál voltam O.-n,adott paprika és paradicsom palántákat,mivel az árusitást be- fejezték így a maradékot kidobná.De ma már azzal jött elő,hogy elültetik a fóliába s a nej árulja majd a piacon.
Du. esőben indultam vissza S.újhelyből, s útközben jöttek az infók,hogy ma Nyiregyháza-Rakamaz vonalon ismét jég,Bodrogkisfalud is kapott jeget.
S.újhelyben megnéztem az épülő bobpályát.

Jégeső

A vasárnapi jég-amely Nyiregyháza és környékét verte szét után,tegnap azaz csütörtökön megérkezett Borsodba is.Szerencs környékén 45 perc alatt több 100 milliós kárt okozva az almásban és körtésben /képek/.
Én éppen hazafelé tartottam Tiszalúc és Taktaharkány között mikor találkoztam az ominózus viharral.
Feledhetetlen volt....
Bár a jégdarabok csak borsószemnél kissé voltak kisebbek, mégis attól rettegtem mikor horpasztja a karosszériát!

2009. június 10., szerda

Méhek a mustárban

A sikeres összepakolás után a méhek otthon éjszakáztak az autóban,persze nyitott oldal ajtónál! Ennek meg is lett az eredménye mert néhány "felfedező" csak kimászott az oldalsó szellőzőn - gondolom a napfény kicsalta őket.Nemhiába hajnalban viszik a profik a családokat.
Gyorsan leszállítottam a 2 családot az ominózus fehér mustár táblához.Itt a helyi kapcsolatommal lepakoltunk és kezdetét vette a tájolás.
A mustár már a virágzásának vége felé jár,de gondolom még 1 hete lehet.Ez pedig 1 hét hordást jelent,mivel nagyon jól illatozott a mustár ,legalább 20 kg mézre számolok....



A reggeli "maszek"után indulhatok dolgozni...

2009. június 8., hétfő

Méhek


Ma ismét kimentem a méheket megnézni, és ez a kép fogadott,vagyis a cukoroldat elfogyott és nincs mit enni.
Gyorsan megcsináltam az oldatot és jó volt nézni ahogy a kis gyapjasok a szivókájukkal dolgoznak.



Délután jött a telefon,hogy holnap mehetünk a mustárba,igy este összecsomagoltam és holnap a mustárban kezdenek a méhek.


2009. június 7., vasárnap

Végre nekikezdtem.
Még nincs kiforrott koncepcióm így folyamatosan változtatok és próbálgatom a beállításokat.Tehát a kinézet és a tartalom is változni fog.
Probálgatok-próbálgatok....